Oroszország atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Fehéroroszországnak

2022. június 26. 07:23

Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország aggódik a szomszédai – Litvánia és Lengyelország – „agresszív”, „konfrontációs” és „visszataszító” politikája miatt.

2022. június 26. 07:23
null

Oroszország a következő hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Fehéroroszországnak – jelentette be szombaton Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tartott tárgyalásai előtt. A szállítandó Iszkander-M típusú (NATO kódnevén SS-26 Stone) rakéták

ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatók, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve

– mondta az orosz elnök. Az Iszkander 500 kilométer hatótávolságú mobil, hadműveleti-harcászati, hadszíntéri rakétarendszer.

Lukasenka aggódik szomszédai miatt

A találkozón Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország aggódik a szomszédai – Litvánia és Lengyelország – „agresszív”, „konfrontációs” és „visszataszító” politikája miatt. Lukasenka azt kérte Putyintól, hogy segítsen „szimmetrikus” választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak –

mindenekelőtt atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte.

Putyin közölte: nincs szükség szimmetrikus válaszra, és felajánlotta fehérorosz kollégájának, hogy szükség esetén korszerűsítik a fehérorosz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására.

„Számos Szu-25 típusú harci gép van hadrendben a fehérorosz hadseregben. Ezeket megfelelő módon fel lehet javítani. A korszerűsítést oroszországi repülőgépgyárakban kell végezni, és ezzel összhangban megkezdődhet a személyzet kiképzése” – mondta Putyin a tárgyalások után a televíziónak adott interjúban.

(MTI)

(Fotó: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő megbeszélést folytat Moszkvában 2022. március 11-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2022. június 26. 16:26
Jól mutat majd a traktoron.
pandalala
2022. június 26. 16:26
Na, Kalinyingrádra már nem is lesz szükség ....
Pelso j.
2022. június 26. 16:20
Mekkora lenne a nyivákolás, ha holnap pl a lengyelekhez, szlovákokhoz telepítene a NATO ilyesmit.
matykox
2022. június 26. 14:06
Na és hát a Big Mac hordozásra alkalmasság már szót sem érdemel???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!