Román nacionalisták nem engedik eltávolítani az úzvölgyi jelképeket

2022. június 03. 06:24

A bírósági ítélet ellenére a románok idén is a sírkertben ünnepelték a hősök napját.

2022. június 03. 06:24
null

Noha már bírósági ítélet is született az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkeresztek és emlékmű jogtalanságáról, a románok idén is a sírkertben ünnepelték a hősök napját, írja a Székelyhon. Arról tudósítanak, hogy több százan vonultak az úzvölgyi katonatemetőbe a hősök napja alkalmából: csütörtökön sokan népviseletbe öltözve, román zászlókat lengetve jelentek meg a katonai temetőnél, írják.

Mint ismert,

három évvel ezelőtt, 2019. június 6-án történt az agresszív temetőfoglalás,

azóta pedig minden évben visszatérnek ünnepelni a románok: 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elrendelt, települések közötti kijárási korlátozás ellenére vonultak közel százan a sírkertbe a hősök napja alkalmából, tavaly pedig újabb ünnepséget szerveztek több száz személy részvételével, teszik hozzá.

A bírósági ítélet sem állítja meg őket

A portál hangsúlyozta: a Bákó Megyei Törvényszék idén februárban kihirdetett elsőfokú ítélete értelmében pedig érvénytelen az úzvölgyi haditemetőben létrehozott betonkeresztek és emlékmű számára Dormánfalva által kiadott építkezési engedély, ezért azokat el kell távolítani onnan. Mi több, pontosan ezen döntés miatt vonultak ismét nagy számban a románok a sírkertbe, hogy „megvédjék” a Dormánfalva által önkényesen felállított jelképeket.

Megemlítik, hogy ahogy a korábbi ünnepségek alkalmával, ezúttal is Mihai Tîrnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőbe már több román nacionalista megmozdulást szervező Calea Neamului Egyesület elnöke volt a kezdeményező, aki az elmúlt napokban többször is megosztotta Facebook-oldalán az esemény hírét, arra kérve a román lakosságot, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak az ünnepséghez.

a kereszteket és az emlékművet. Parancsolják, hogy ne engedjük, hogy idegenek ledöntsék ezeket a keresztény jelképeket. Ma a kereszteket és az emlékművet illegális építményeknek tekinti a bíróság, amelyeket egy elsőfokú döntés által ledöntésre ítéltek. Következik a fellebbezés, az erről szóló döntés viszont a ti döntéseteken is múlik, hogy minél nagyobb számban gyertek el a hősök napján az úzvölgyi katonatemetőbe” – hangsúlyozta bejegyzésében Mihai Sorin Tîrnoveanu.

Emellett George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője szintén részvételre buzdított közösségi oldalán, írják. Felhívásaik hatására több százan látogattak el csütörtök délután a sírkerthez, majd a bejárat előtt

román zászlókkal takarták le a magyar nyelvű tájékoztató táblákat.

Ezt követően ünnepi beszédet mondott Mihai Sorin Tîrnoveanu és Constantin Toma dormánfalvi polgármester, előbbi többek között megjegyezte, hogy ők nem akarják ledönteni azoknak a nemzeteknek a szimbólumait, amelyek a vérüket ontották, csupán letakarják azokat (utalva a bejárat előtt lefedett magyar táblákra).

Az is elhangzott ugyanakkor, hogy nem engedik eltávolítani a jelképeiket. A továbbiakban a korábbi ünnepségek mintájára ismét felolvasták a szerintük ott nyugvó közel 150 román katona nevét, majd ortodox egyházi szertartást is tartottak. Az ünnepségen George Simion is beszédet mondott, a román zászlók jelentős részén pedig AUR-os felirat szerepelt. A fokozott hatósági jelenlét mellett megtartott ünnepség a román emlékmű megkoszorúzásával zárult.

Fotó: Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.MTI/Veres Nándor

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. június 03. 10:33
Igazuk van! - Románia az Románia!!
balbako_
2022. június 03. 09:35
Akkor nem is demokratikus jogállam és az EU ökle lesújt rájuk ezért! Vagy neeem?
cinkegolyó
2022. június 03. 09:21
Bezzeg nálunk: Ismét kivonult a az összes kormánypárti képviselő a Trianon-megemlékezésről az Országgyűlésben. Trianonról sem az évforduló előtti utolsó ülésen, sem a jövő hétre előirányzott napirendben nincs említés sem. Bezzeg Románia feltétel nélküli uniós csatlakozását simán, feltétel nélkül, megszavaztuk-ugyanúgy, mint most Ukrajna felvételét is az elsők között. Így hálálják meg! Ha ilyen könnyen feladjuk magyarságunkat, nem csodálkozhatunk, hogy ezek a cipőjüket is belénk törölhetik.
zovirax
2022. június 03. 08:59
Sötét oláh népség...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!