Novák Katalin: Akkor van értelme klímavédelemről beszélni, ha van következő nemzedék

2022. június 07. 13:53

Novák Katalin és Milos Zeman közös sajtótájékoztatót tartott, a fő téma a két ország együttműködése, a V4, az ukrajnai háború és a családpolitika voltak.

2022. június 07. 13:53
null

Tiszteletbeli szomszédok vagyunk – hangsúlyozta Novák Katalin államfővel tartott, kedd délelőtti prágai megbeszélése után a sajtótájékoztatón Milos Zeman cseh elnök.

Novák Katalin is hangsúlyozta: a két országot hosszú barátság köti össze, amit jó érzés ápolni. Mint mondta: Zeman elnök úr nem csak tapasztalt államfő, de az értékrendje is hasonló az övéhez. Mivel nem tudta, mi okozna neki örömet,

ezért némi tájékozódás után szegediként halászlét hozott, amelyet a közös találkozójuk elején el is fogyasztottak, és ez megalapozta a hangulatot.

A két elnök közösen elítélte a putyini agressziót Ukrajnában, és a két ország elmondásuk szerint megad minden szükséges segítséget a menekülteknek, Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. Novák Katalin hozzátette: örömtelinek értékelik, hogy a hatodik szankciós csomag ügyében konszenzusra sikerült jutni, abban bízik, hogy józan döntés született. Közép-Európára úgy tekintenek, mint ami erőforrás Európa számára.

A közép-európai országok nem készen kapták a demokráciát, hanem megküzdöttek érte.

Létfontosságú, hogy az európai országok miként reagálnak a demográfiai válságra. Fontos, hogy segítsük azt, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, Magyarország ennek megfelelően cselekszik – hangsúlyozta Novák Katalin, megjegyezve, hogy a cseh termékenységi ráta jobb volt, mint a magyar, de mára felzárkóztunk. Megjegyezte azt is, hogy sok sikert kíván a cseh EU-s elnökséghez. Ezügyben számít a cseh pragmatizmusra, hogy a valóban fontos kérdésekre koncentrálnak majd.

A Mandiner kérdése arra vonatkozott, mit tárgyaltak a családpolitikával kapcsolatban. Novák Katalin elmondta: a legfontosabb Európa számára, hogy lesznek-e gyermekek, lesz-e következő nemzedék, hiszen kell, hogy legyen kinek átadni a világot. Klímavédelemről, oktatásról, kultúráról akkor érdemes beszélni, ha van következő generáció. A cseh gyermekvállalási kedv az előző évtizedben jobb volt, mint a magyar, de mára ezt a hátrányt behoztuk, a házasságkötések és a gyermekvállalás aránya Magyarországon nőtt a legnagyobbat Európában.

Magyarország továbbra is családbarát módon fog működni

– jegyezte meg az államfő.

Ha az azonos neműek házasságát bevezető törvényjavaslat kerülne az asztalra, megvétóznám – mondta a kérdésre válaszul a cseh elnök. Hozzátette: a cseh rogyina, család szó a szülni szóból származik, és az azonos nemű párok nem tudnak saját gyereket vállalni. Mint mondta: ismeri a gender-ideológia kihívásait, de akárhogy számol, csak két nem van.

Az MTVA kérdésére a hatodik szankciós csomagról Novák Katalin elmondta: olyan szankciókat tartunk jónak, amelyek nagyobb kárt okoznak a agresszornak, mint a bevezetőnek. A tengeri kijárattal nem rendelkező, az orosz energiától jobban függő országoknak más a mozgástere, mint a többieknek. Csehország és Magyarország hasonló helyzetben van, nagy a kitettségünk az orosz forrásoknak. Az ezzel kapcsolatos kompromisszum józanságát sokan elismerték.

Milos Zeman: Nem az a jó szankció, amivel magunkat lőjük lábon

Milos Zeman kifejtette: Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, lényegében egyetért a magyar állásponttal,

és nem az a jó szankciós politika, amivel magunkat lőjük lábon.

A V4-es együttműködés háborús kihívásait feszegető cseh kérdésre Novák Katalin kifejtette: folytatódik az elnöki, legmagasabb szintű V4-es együttműködés, egy irányba mutatnak az érdekeink, sok hasonlóságot mutat a történelmünk, ezért megértőbbek vagyunk a különböző álláspontok iránt is. Ha nem is értünk mindenben egyet, mindig vannak közös pontok, amelyek mentén együtt lehet működni. Így aztán Novák Katalin jónak ítélte a V4-es együttműködés jelenlegi állapotát.

Az ukrajnai ukrán-magyar kettős állampolgár menekültekre vonatkozó kérdésre hangsúlyozta: a két ország hatóságai együttműködnek a probléma kezelése érdekében, a magyar hatóságok is foglalkoznak a kérdéssel, és reméli, sikerül megadni a menekülteknek a szükséges biztonságot, egyben kiküszöbölni a lehetséges visszaéléseket.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2022. június 07. 19:11
Ez a fickó amúgy feladta munkáját, hivatását, életét, csakhogy Katica oldalán ücsörögjön, míg az az imádkozó sáskák párzási szokásairól elmélkedik szenilis öregemberekkel? A férjére gondolok.
greg
2022. június 07. 19:09
Röviden: örülhetünk neki ha csak feleződni fogunka a század végére. Heti rendszerességgel megy a petőfi rádióban hogy a kutyákat hogy kell leszopkodni. Gyerek helyett kutyát, a szlogen a magyar állami rádióban. A Balázsék nem tudják felfogni hogy a vaddisznó nem a városba való, és kurva veszélyes, ezért kellett kilőni. Falun, bazmeg FALUN! Kutyás hétvégi progi, kutyaiskolában. A gyerek kurva sokba kerül nem tudjuk az udvart letérkövezni, nem tudunk a vedégszobába 200centis LED tv-t venni. Ez csak a felszíni 1mm, a kb 1km mély problémának.
Emery4919
2022. június 07. 19:02
Mondd ezt azoknak, akik nagy szénerőműveket (újra) működtetnek!
csulak
2022. június 07. 18:44
Lesznek bizony ! Nyugat europaban boldog muszlim kisgyerekek lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!