Nem esnek kétségbe az oroszok a szankcióktól – a Mekitől, a kólán át az applikációkig mindenből elkészült az „orosz változat”

2022. június 22. 15:14

Az orosz kormány például adókedvezményekkel és kedvezményes hitelekkel próbálja támogatni a hazai technológiai vállalatokat.

2022. június 22. 15:14
null

Az Ukrajna elleni inváziót és az arra adott nyugati szankciókat követően külföldi cégek sora hagyta ott az orosz piacot – olvasható a hirado.hu cikkében. A portál szerint az import kiesésével az oroszok egyre inkább a hazai gyártókra támaszkodnak. Moszkvában nemrég nyitott meg a McDonald’s helyébe lépő orosz gyorsétteremlánc első étterme, de már kapható az új orosz kóla is. A tervek között szerepel a Moszkvics márka újbóli gyártása.

McDonald’s helyett Vkuszno – i tocska

Mint az már ismert, a McDonald’s március 14-én függesztette fel tevékenységét Oroszországban az ukrajnai háború miatt. A vállalat májusban eladta üzletágát franchise partnerének, Alexander Govor orosz üzletembernek, aki Vkuszno – i tocska (Finom – és pont) néven nyitotta meg gyorsétteremláncát. A hétvégén a Puskin téren az első orosz gyorsétterem megnyitását nagy érdeklődés övezte.

Az orosz boltokból a készletek kifutásával eltűnhet a Coca-Cola és más nagy nyugati márkák.

Erre válaszul egy orosz italgyártó cég, az Ocsakovo piacra dobta a népszerű világmárka helyi megfelelőjét. Közlésük szerint az orosz CoolCola „a kóla ikonikus ízét” idézi meg, illetve a márka narancsízű Fancy és a citromos, limeízű Street palackjaival a szintén már jól ismert Fanta és Sprite üdítőitalokat akarják helyettesíteni.

A divatipar is megújul

A divatipar nagyágyúi, mint a Chanel, Prada, Gucci és a Louis Vutton véglegesen vagy átmenetileg bezárták orosz üzleteiket. A jómódú oroszok egy része felfedezte a hazai gyártókat, melyek nagy piaci lehetőséget látnak a kialakult helyzetben. A Reuters pár hete arról írt, hogy az orosz tulajdonú ruházati cégek eladásai evés szinten megduplázódtak az elmúlt hónapokban.

A nagy nyugati láncok kivonulásával keletkező űrt a helyi gyártók mellett kínai, indai vagy török cégek tölthetik be.

A Renault kivonulását követően Oroszország még az idén újraindíthatja a Moszkvics gyártását, több mint húsz évvel a cég csődje után. A francia autógyártó április végén jelentette be, hogy felfüggeszti az orosz üzem működését és eladja 68 százalékos részesedését a legnagyobb orosz autógyárban, az Avtovazban.

A szerződés egy hatéves visszavásárlási opciót is tartalmaz, így ha rendeződik a konfliktus Oroszország és a Nyugat között, akkor ez megágyazhat a Renault visszatérésnek. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint még az idén megkezdődhet a gyártás, ezzel pedig több tízezer ember állását menthetik meg.

Új applikációk

A szankciók a digitális szolgáltatások piacán is éreztették hatásukat. A Google és az Apple távozása után az orosz állami energiaóriás, a Gazprom tulajdonában lévő VK közösségi oldal elindította saját fejlesztésű alkalmazásboltját.

Az orosz Facebookként is ismert VK, amely a közösségimédia-platformoktól az ételkiszállításig számos online szolgáltatást birtokol, vezető szerepet tölt be a nyugati szolgáltatások kiváltásáért folytatott versenyben.

Az orosz kormány adókedvezményekkel és kedvezményes hitelekkel próbálja támogatni a hazai technológiai vállalatokat.

Pár hete elérhetővé tették a RuStore nevű áruházat az Android felhasználók számára, ahonnan különböző mobilalkalmazások tölthetők le. Ez a lépés is jelzi, hogy Moszkva felgyorsította a hazai digitális alternatívák fejlesztését, miközben korlátozza a hozzáférést az Instagramhoz és a Facebookhoz, a Twitterhez és a Google hírplatformjához.

Az Apple és a Samsung eladásai a háború előtt az orosz mobiltelefon-piac felét fedte le. Szakértők azzal számolnak, hogy a nyugati szankciók nagy nyertesei az olyan feltörekvő kínai gyártók, mint Huawei vagy Xiaomi lehetnek.

Nyitókép: YouTube

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Duduka
2022. június 24. 17:46
Nohát. Fene se hitte vóna, hogy az oroszok is rájönnek arra, hogyan kell egy kettévágott zsömlébe egy fasírtot dugni, egy szelet sajttal, némi hagymával és paradicsomszósszal megkenve és egy marék sültkrumplival eladni.
mezei999
2022. június 22. 21:51
1 biztos. Lebutított fogyasztói társadalmakban élünk, pár kamureklám a putyin tévében, hogy azért jobb az orosz tota tola, mert feláll tőle szása farka és azért jobb az orosz bimbi-burger, mert Mása cicije formásabb lesz és mindjárt veszik mint a cukrot még akkor is ha ugyanolyan fostalicska mint az eredeti... Az is biztos, hogy a piac rendezi majd magát és a párhuzam a 80 as évekkel hibás, mert akkoriban nem engedték a csúnya ronda kapitalistákat, ma meg tárt karokkal várják őket és üzletelnek velük ezerrel.. A kapitalizmus meg kapitalizmus nemdebár, kivonul a Wisen-Baden-Ugri-Buri német, azt bevonul a Cince-Cance-Cunci kinai, a sok hülye meg elhiszi, hogy mekkora csapást mértünk az orosz gazdaságra, továbbá ezzel megmentettünk 13,41 ukrán hazafi életét, mert mi annyira-annyira-annyira jó emberek vagyunk... vicces
békalepcse
2022. június 22. 20:50
Legyen neked boldogság! Nekem eddig a visszatáplált mennyiség közelíti a 10000 kilówattot és mivel nappal dolgozunk, az elfogyaaztott mennyiség mindebben nincs benne. A visszatáplálás mérése gyanítom a rendszerveszteséggel csökkentve van mérve, avagy elszámolva. Fosszilis energia hordozó az csak a tüzifa, vagy egyéb peletált zöldhulladék. Más fosszilis dolgot nem ismerek, mert nem létezik. Ami a föld alól jön az minden csak nem fosszilis. Pakura tavak már az élet megjelenése előtt is voltak a földön, ma azt bányásszuk ki szénként, beszáradt pakura tavak voltak eredetileg. A metán pedig folyamatosan képződik a mélybe leszivárgó széndioxid és víz hő általi reakciójából a föld mélyén.
foldizs
2022. június 22. 18:08
A szocializmusban is mindennek volt "szocialista" változata. Olyan is volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!