Finnország felkészült egy orosz invázióra

2022. június 23. 06:55

„Finnország évtizedek óta készült egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha ez bekövetkezne” – húzta alá Timo Kivinen tábornok, a finn fegyveres erők főnöke.

2022. június 23. 06:55
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Finnország csatlakozásra jelentkezett a NATO katonai szövetségéhez, mert attól tart, hogy Oroszország Ukrajna után az országot is fenyegetheti. Az ország az 1940-es években két háborút vívott keleti szomszédja ellen, amellyel 1300 kilométeres határon osztozik.

A második világháború óta Helsinki magas szintű katonai készültségben tartja az országot

A finn tábornok egy a Guardian által idézett interjúban beszélt egy esetleges orosz invázióról invázióról. Mint fogalmazott:

szisztematikusan fejlesztettük katonai védelmünket pontosan az ilyen típusú hadviselésre, amelyet Ukrajna ellen folytatnak, a tűzerő, a páncélos erők és a légierő masszív felhasználásával”.

Így készültek fel az invázióra a finnek

Az 5,5 millió lakosú ország háborús csapatainak ereje 280 000 fő, és 870 000 tartalékost képeztek ki. Nem törölték el a sorkatonai szolgálatot, mint sok más nyugati nemzet tette a hidegháború végén. Európa egyik legerősebb tüzérségét építették ki, és akár 370 km-es hatótávolságú cirkálórakétákat is felhalmoztak. Finnország a GDP 2 százalékát költi védelemre, ami magasabb arány, mint sok NATO-országban.

Az ország 64 darab F-35-ös vadászgépet rendel a Lockheed Martin amerikai védelmi óriástól, és 2000 drónt is hadrendbe állít.

A védelmi minisztérium május 18-i közvélemény-kutatása szerint a finnek 82 százaléka mondja azt, hogy hajlandó részt venni a honvédelemben, ha Finnországot megtámadnák. Kivinen is üdvözölte Finnország döntését, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz.

Nyitóképen: Sorakozó svéd katonák a Cold Response 22 nevű norvégiai hadgyakorlaton márciusban. Fotó: Afp / Anders Wiklund / TT News Agency   

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blüpblüp
2022. június 23. 12:10
Ahamm a ruszkik 3 nap alatt toroltek el kb az ukran haderot azota a nyugati fegyverekkel toljak es ez egy nagyobb haderovel rendelkezo orszag volt. Mostanra kezd elfogyni a fegyver nyugaton a finnek kb 1 honap alatt eltunnek a bolygorol a litvanokkal egyutt ha tovabb baszakodnak. Erdemes megnezni par kulfoldi zsoldos beszamolojat az ororszokrol nem pedig a vagyvezerelt ukran-eu propagandat. Ugye az orosz gazra sincs eunak szuksege aztan most meg mar veszhelyzetet kezd hirdetni a mesekonyviro a nemeteknel, pedig csak 40% al csokkent a szallitas. Na ennyire lehet annak hinni ami a nyugati sajtoban lejon.
Reszelő Aladár
2022. június 23. 10:36
Nem gondolom, hogy egy orosz invázióra fel lehet készülni. De az is tény, hogy a ruszkiknak drága lenne egy finn kaland, talán annyira, hogy bele sem fognak. Itt most tényleg igaz, hogy "ha békét akasz, készülj a háborúra". De ez a mondás csak békeidőre igaz.
airmax
2022. június 23. 10:26
Na így intézi a pénzbirodalom a sajtójával a világhisztit, amivel a céljait éri el...
Zuzmoha
2022. június 23. 09:15
A politika és a média háborút akar az egyszerű ember nevében. Észrevétlenül, de egyre gyorsuló ütemben mindenki elhiszi, hogy kell, és tombolva, önfeledten követeli a vérengzést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!