Benzinárstopot szorgalmaz a legnagyobb román kormánypárt elnöke

2022. június 20. 13:12

Spekulációnak tulajdonítja az üzemanyagárak gyors növekedését Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök.

2022. június 20. 13:12
null

A PSD elnöke hétfőn, pártja vezetőségi ülése után újságírók előtt kifejtette: a válsághelyzeteket kihasználva egyes – egyébként jó nevű, korrekt, törvénytisztelő – cégek jelentős többletbevételre tesznek szert, ezért elvárható ezektől a társaságoktól egy korlátozott időre szóló áldozatvállalás. 

Nem lettek volna ekkora bevételeik, ha nincs a koronavírus-világjárvány, vagy ha nincs energiaválság. Én az üzemanyagárak válságát is spekuláció következményének tartom, és várom, mit mond erről az energiaügyi miniszter.

(...) Az állam hatalmas összegeket költött – néha hatékonyan, néha kevésbé – a világjárvány leküzdésére. Normális, hogy elvárjunk egy korlátozott időre szóló erőfeszítést ezektől a cégektől: ez nem igazságtalan és nem inkorrekt egyetlen állam részéről sem”  – idézte a PSD elnökét az Agerpres hírügynökség.

Ciolacu szerint a – jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult – bukaresti nagykoalíciónak meg kell keresnie a legkorrektebb döntéseket, és közbe kell lépnie ott, ahol nyerészkedés történik, mint például az üzemanyagárak esetében

Nyilvánvaló, hogy egy világos árkorlátozást kell bevezetni, oly módon, hogy minden cégnek megmaradjon egy bizonyos haszonkulcsa.

Ez lenne az alapelv, a részletek kidolgozása a szakemberek dolga”

– vélekedett a pártelnök.

Romániában napról napra nő az elégedetlenség a magas üzemanyagárak miatt. A közösségi oldalakon az autósok tiltakozó akciókat szerveznek, néhány cseppnyi üzemanyagot tankolva helyenként órákra megbénítják a töltőállomások forgalmát. A román fuvarozók országos szövetsége (FORT) is múlt heti közleményében az üzemanyag árának hatósági korlátozását követelte Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva. 

Nicolae Ciuca liberális kormányfő a csütörtöki kormányülésen vizsgálatot rendelt el az elmúlt időszakban tapasztalt drasztikus üzemanyagár-emelkedés miatt. Romániában a múlt héten sürgősségi rendeletet fogadtak el a válsághelyzeteket tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használó, nyerészkedők megbírságolásáról. A román versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint hétfőn Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,19 lej (737 forint), a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej volt.

(MTI)

Nyitóképen: Marcel Ciolacu. Forrás: YouTube-videó.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2022. június 21. 14:47
Féláron lehet venni beniznt az oroszoktól... Az EU-nál hülyébb bandát nem termelt ki a világtörténelem.
3M..
2022. június 20. 15:33
Még így is majdnem száz forinttal olcsóbb Romániában a fuvarozóknak a diesel, mint Magyarországon. Mit szólnának a 830 forintos magyar diesel árhoz?
Takagi
2022. június 20. 14:52
Utánozó bezzeg majmok.
Zsoel
2022. június 20. 14:32
A végén megint az elszigetelődött, autoriter, fasiszta Orbán után fog kullogni fél Európa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik