Szlovéniában befagyasztották az üzemanyagárakat

2022. május 10. 19:15

Magyarország példáját követi a szlovén balliberális kormány.

2022. május 10. 19:15
null

A szlovén kormány ismét rögzítette az üzemanyagok árát, a rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik – közölte a szlovén gazdasági minisztérium kedden. Az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg a tárca. A rendelet három hónapra szól és szerdától lép érvénybe. A gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a kormány azért döntött a két legkelendőbb üzemanyag árának maximalizálása mellett, hogy megfékezze a kőolajtermékek piacán várhatóan bekövetkező zavarok és az árak nagymértékű ingadozása miatti emelkedését.

A leköszönő kormány május 1-jén nem hosszabbította meg a két és fél hónappal korábban rögzített üzemanyagár alkalmazásának időpontját, amit akkor azzal magyarázott, hogy a piacok stabilizálódtak. Azóta háromszor emelkedett a benzin és a dízel ára Szlovéniában. Kedden a benzin 1,717 euróba, a dízel 1,862 euróba került. Az autópályákon utóbbi ára elérte a 1,92 eurót. 

A múlt pénteken a Szlovén Kézműves és Vállalkozói Kamara (OZS) az állam újbóli beavatkozását sürgette. Mint mondták, az „abnormális” üzemanyagár-emelkedés drágulást okoz a gazdaság minden szegmensében. Ez pedig a vásárlóerő csökkenéséhez és a kereslet visszaeséséhez vezet, amelyet elbocsátások követnek – hangoztatták.

Kapcsolódó

Megszünteti az árstopot Szlovénia új balliberális kormánya

Szakértők szerint ennek hatására ugrásszerűen nő majd a benzin és a gázolaj ára a kutakon. Bővebben...

(MTI)

Nyitókép: Hannes P. Albert / DPA / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2022. május 11. 10:39
Az új libsi szlovén kormány első intézkedése az volt, hogy a mindenható piacra bízta az üzemanyag árakat (MZP is ezt akarta) aztán rájöttek, hogy még is csak jobb Orbánt utánozni, mert az amúgy is magas infláció még magasabb lesz, ezért elveiket félre dobva újra befagyasztották...
pumuklik
2022. május 11. 08:34
Mintha Gyurcsányt ismétlik 2006-ból, adót csökkentenek, majd visszaemelik! Igazi, felelős balfasz kormány!
Ólat a trolloknak
2022. május 11. 08:27
:-)))) Ilyen felelős kormány lenne nálunk is, ha a moslék győz.
Lobodi
2022. május 11. 01:21
Ezek a felvilágosult liberálisok hamar meggondolták magukat a szabadpiacot illetően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!