Macron is támogatja az uniós egyhangú döntéshozatal eltörlését

2022. május 09. 16:40

„Fontos terv, hogy felülvizsgáljuk a szerződéseinket és legyen egy konvenció. Ezt az EP terjesztette be és én ezt támogatom” – mondta a francia elnök.

2022. május 09. 16:40
null

Véget ért a Konferencia Európa Jövőjéről elnevezésű rendezvénysorozat, az Európai Parlament, a soros elnökség nevében a francia elnök és az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt Strasbourgban, hogy meg kell változtatni az uniós alapszerződéseket, például az egyhangú döntéshozatalról szóló szabályokat.

Fontos terv, hogy felülvizsgáljuk a szerződéseinket és legyen egy konvenció. Ezt az EP terjesztette be és én ezt támogatom

– mondta Emmanuel Macron a konferencia záróeseményén Strasbourgban, a soros elnökséget betöltő Franciaország elnökeként. Macron szerint a demokráciát és a hatékonyságot kell ötvözni, ezzel lehet olyan hatékony választ adni, mint ahogy Európa reagálni tudott a pandémiára. Azt is mondta, hogy tovább kell erősíteni az EU stratégiai függetlenségét, mert a járvány és a háború megmutatta Európa sérülékenységét és az ebből adódó kockázatokat.

Macron szerint a következő hetek feladata az alapfeltételek meghatározása, amiben bátornak és szabadnak kell lenni, és a júniusi uniós csúcstalálkozón már napirendre is vehetik a témát. A francia elnök a módosítások között említette az EP-választási szabályok megváltoztatását és a transznacionális listák bevezetését, illetve az Európai Parlament jogszabály-kezdeményezési jogának kodifikálását.

***

Von der Leyen az EU-ról: Az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken

A Bizottság elnöke támogatja azokat, akik „az EU reformjai mellett vannak, annak jobb működése érdekében”. Von der Leyen ezzel valójában az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek vétójogát venné el olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az Oroszországgal szembeni szankciók és az olajembargó.

Mindezt azután jelenti be a Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány egyértelművé tette: vétózni fogja Brüsszel legújabb javaslatát, amely teljes importtilalmat vezetne be az orosz kőolajra és földgázra. Bővebben...

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP / POOL

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göby
2022. május 10. 08:59
És akkor ennek a bevezetéséhez egyhangú döntés kell még, ugye? ...
Carcess
2022. május 10. 06:43
szerződést módosítani csak egyhangúlag lehet, vagyis: VÉTÓ :D velünk együtt ilyen nem lesz. Azért nyert kétharmaddal az Orbán, hogy ezt megakadályozza
elfújta az ellenszél
2022. május 09. 23:49
A nagy hal támogatja, hogy a kis halakból neki reggelit csináljanak. De csak addig fog örülni, amíg meg nem kóstolja a fugut
piscsik
2022. május 09. 23:22
Ezzel a hatékonyságot ötvözik a nagy Államok diktatúrájával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!