Álljanak a mi oldalunkra, és mi is az önökére fogunk!

2022. április 19. 09:25

Magyarország Európa része, általunk is osztott demokratikus értékekkel. Interjú.

2022. április 19. 09:25
null
Volodimir Klicsko

„Közös ismerősünktől, aki összehozta ezt az interjút, azt hallottam, nagyon szeretett volna magyar újságíróval beszélni.
Miért ne? Magyarország Európa része, általunk is osztott demokratikus értékekkel. Ukrajna, noha nem tagja az EU-nak, 2014 óta – az európai elvek mentén – azért harcol, hogy csatlakozhasson hozzá. Sokszor jártam önöknél, sok barátom él ott. Nem szeretnék mélyen belefolyni a politizálásba, de azt tapasztalom, hogy Magyarországot úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz. Így volt ezzel az elmúlt évtizedekben Németország is; Steinmeier német elnököt emiatt nem is fogadták Kijevben, de később elismerte: Oroszország részben a német külpolitikának köszönhetően válhatott mára azzá, ami. Látta, hogy Moszkva agressziója – amely nemcsak Európa egyik legnagyobb országának lelketlen rombolását jelenti, hanem az ukrán lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosságokat, kínzásokat, erőszakolást – a Berlin által elkövetett hibákból is eredeztethető. Azért fontos, hogy beszélünk, mert ki kell mondanom: e lojalitást Magyarország részéről továbbra is érezni.

Ezt abból gondolja, hogy Orbán Viktor április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján – független vizsgálatot sürgetve – nem nevezte meg egyértelműen a bucsai mészárlás felelősét? (Noha a mészárlást április 9-én, Jarosław Kaczyński emlékezetes szemorvosos kritikája után elítélte – a szerk.)
Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk, mást hibáztatva? Bucsa az orosz elnök világos üzenete volt, mi, ukránok pedig több mint 50 napja az agressziójának áldozatai vagyunk. Ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez.

Ha már magyarországi barátok: egykori universumos csapattársát, Kovács »Kokó« Istvánt még nem kereste meg? Nincs olyan rosszban a miniszterelnökkel.
Még nem. De ezt nem is tudtam róla. Lehet, hogy beszélek vele.”

Nyitókép: Kay Nietfeld / DPA / AFP

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. április 20. 08:23
Klicska te egy amerikaiak által tologatott Talicska vagy.
Málaga21
2022. április 19. 22:53
"..általunk is osztott demokratikus értékekkel." Eddig olvastam.
Forgalmazó
2022. április 19. 22:47
eredj a kurva anyádba !
Robertoo
2022. április 19. 22:10
Soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!