Csődbe mehetnek a francia Republikánusok a választás után

2022. április 11. 20:47

A hagyományos jobboldal jelöltje adományokat kér a pártja a túléléséhez.

2022. április 11. 20:47
null

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójában a szavazatok 4,7 százalékával az ötödik helyen végzett Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje pénzügyi adományokat kért választóitól „a köztársasági jobboldal túléléshez”. A francia szabályozás szerint az 5 százalékos támogatottság alatt végzett jelölteknek csak nagyon korlátozottan téríti vissza az állam a kampányköltségek egy részét.

„Szükségem van a sürgős segítségükre május 15-ig az elnökválasztási kampány finanszírozásának megoldásához. Ezen múlik a Köztársaságiak túlélése, és azon túl a köztársasági jobboldalé is” – mondta hétfőn rövid sajtótájékoztatóján Pécresse a pártja párizsi székházában. A jobbközép jelölt elmondta:

7 millió eurós visszatérítés hiányzik a kampányköltségvetéséből.

„A Köztársaságiak nem tudják egyedül finanszírozni ezeket a költségeket, én magam személyesen 5 millió eurós adóssággal küszködöm” – hangsúlyozta Valérie Pécresse.

A hétfő délután közzétett hivatalos végeredmény szerint az elnökválasztás első fordulójában Emmanuel Macron jelenlegi elnök a szavazatok 27,85 százalékát szerezte meg, a szuverenista Marine Le Pen pedig 23,15 százalékot ért el. Így ők ketten jutottak be az április 24-i második fordulóba.

(MTI) 

Fotó: Hugo Azmani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2022. április 12. 12:59
A lölő szívesen meghitelezi, ha beáll csicskának!
qwrtzq
2022. április 12. 00:27
migránsok és migráns hátterűek megválasztják az ellenfelet a szoclib jelöltnek, majd leszavaznak a szoclib jelöltre a támogatottsági térképekből egyértelmű, dél franciaországból egyszer csak eltűnnek a harcos nacionalisták és leszavaznak macronra?!
patópál
2022. április 11. 22:57
Ez a Vichy-konzervatívok méltó sorsa.
Akitlosz
2022. április 11. 21:54
Helyes. Nem kár azért a pártért. Nem kell már a szavazóknak. A szocialisták sem. Egy régen letűnt kor maradékai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!