Itt az emberek válasza az inflációra: világszerte spórolnak és olcsóbb termékeket vásárolnak

2022. április 16. 12:11

A hatalmas infláció már nem csak az alacsonyabb jövedelműeket érinti hátrányosan.

2022. április 16. 12:11
null

Az áremelkedés miatt változnak a fogyasztók vásárlási szokásai, egyre többen spórolnak és váltanak olcsóbb termékekre, egyebek mellett ruházati cikkekre és kozmetikumokra költenek kevesebbet – derül ki az EY legfrissebb nemzetközi felmérésből. A negyedévente megjelenő EY Future Consumer Index legfrissebb, kilencedik kiadása 2022 februárjában készült el 18 000 fogyasztó részvételével – közölték az MTI-vel.

A kutatásban megállapították, hogy

a termékek és a szolgáltatások árának emelkedése az alacsonyabb jövedeleműeket érinti a leginkább hátrányosan,

de a közepes és a magasabb keresetűek is megérzik a megnövekedett terheket. Emiatt a vevők visszafogják a fogyasztásukat, olcsóbb árucikkekre váltanak, és kevesebbet vásárolnak a nem létfontosságú készítményekből.

A válaszadók 38 százaléka a ruházati cikkekre, 35 százalékuk a szépségápolási és kozmetikai szerekre, 30 százalékuk pedig alkoholra költ kevesebbet,

a megkérdezettek 20, illetve 19 százaléka azonban már a friss és a csomagolt élelmiszereknél is inkább az olcsóbbat választja.

Az emelkedő megélhetési költségek miatt a megkérdezettek 60 százaléka kezdene el megtakarítani: 60 százalékuk a közeljövőben, míg tízből négy ember már most is igyekszik félre tenni.

A közleményben László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetője kifejtette, az emelkedő infláció miatt az emberek világszerte és Magyarországon is egyre jobban vigyáznak a pénzükre. Nagyobb költésre csak egyedi ajánlatok vagy emlékezetes programok miatt lesznek hajlandóak, ezért a kereskedőknek ennek tudatában kell átalakítaniuk termékeiket, szolgáltatásaikat és értékajánlatukat is. Aki időben és jól reagál, akár növelheti is az eladásait, a csak az árak emelésére koncentráló cégek azonban könnyen szemben találhatják magukat a kereslet drasztikus csökkenésével.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. április 16. 18:41
A piacokon dollárjelet vert a kereskedők szeme. 2600 Ft-ért próbálták adni a csirkemell kilóját. Kérdezem, és a hatósági ár? Aszongya: tavaly októberben is volt ennyi. A lófaszt volt. Azért ez már abszurd.
Kormánypárti1
2022. április 16. 18:32
Faszom! Egy héttel ezelőtt kerestem szállást húsvétra, egy kibaszott welnessben se volt! Még ma reggel is olyan tömeg volt az áruházban, mintha holnap már nem is lenne nap. A kosarak ár válogatás nélkül rogyásig rakva, az összes üzemelő pénztár ellenére fél órás sor. Miről beszélnek?
Akitlosz
2022. április 16. 15:30
Az emberek hiába vigyáznak a pénzükre, ha az állam nem hajlandó ugyanerre, sőt szándékosan elrabolja a pénzt az inflációval. Infláció azért van, mert az állam az abszolút semmiből fedezetlen pénzt teremt és azt a gazdaságra zúdítja így ugyanannyi termékre és szolgáltatásra egyre több pénz jut, ezért a pénz értéke csökken, az árak emelkednek.
Akitlosz
2022. április 16. 15:26
Az infláció mutatja, hogy az államhatalom mennyire aljas. Folyamatosan kifosztja az inflációval a gazdaságot és a népet. Az adókon felül. Miközben annyi adót vet ki, amennyit nem szégyell. Márpedig nem az a szégyenlős fajta. Egy tisztességes államban semmi szükség nincsen inflációra. A jó pénz soha nem inflálódik, évszázadok alatt sem. Tök mindegy, hogy mit csinál közben a gazdaság, akkor sem. https://www.youtube.com/watch?v=SclpwfTPXbU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!