Szijjártó: Egy baloldali kormány rögtön fegyvereket szállítana Ukrajnába

2022. március 31. 13:38

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „ez nem a mi háborúnk!”

2022. március 31. 13:38
null

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának csütörtökön arról nyilatkozott, hogy mi hangzott el a NATO keleti szárnyának, az ügynevezett bukaresti V9-ek Pozsonyban tartott ülésén.

A külügyminiszter elmondta, hogy a V9-ben a V4-es országok mellett a három balti ország, valamint  Románia és Bulgária foglal helyet. A pozsonyi ülésen az amerikaikat fél is képviseltette magát és a NATO főtitkár-helyettese is részt vett – derült ki a nyilatkozatból.

Szijjártó arról beszélt, hogy az egyeztetések fókuszában az ukrán-orosz háború állt, majd hangsúlyozta, hogy

a V9-ek elutasítják az agressziót, békét szeretnének a térségben, és biztonságban kívánják tudni az országaik polgárait. 

„Ez nem a mi háborúnk!”

A tárcavezető a csütörtöki egyeztetésen ismét csak rögzítette a magyar álláspontot.

– húzta alá.

A baloldal folyamatosan tárgyal az ukrán féllel

Majd azzal folytatta, hogy a V9 tagjaival is megosztották azt az értesülésük, hogy a baloldal folyamatosan tárgyal az ukrán féllel. Szijjártó felidézte azokat a sajtóértesüléseket is, hogy az ukrán külügyminiszter és Ukrajna budapesti nagykövete is részt vett ezekben a tárgyalásokban.

Kiemelte, arról is tudnak, hogy a baloldal a hatalomra kerülését követően rögtön el kezdené a fegyverszállítást a háborúban álló országnak, azonban ez teljesen ellentétes a jelenlegi magyar állásponttal - szögezte le – hiszen a fegyverszállítás egyértelmű belesodródást jelentene a háborúba.

Kitért arra is, hogy

az ukrán érdek az, hogy Magyarországon baloldali kormány legyen, amely fegyvereket biztosít az ukrán félnek, de Magyarország célja, hogy biztonságban maradjon az ország.

Továbbra sem szavaznak meg semmilyen szankciót

Emellett napirenden szerepelt az energiaellátás kérdése is.

Ez az intézkedéscsomag hazánknak egy vörös vonal, továbbra sem szavaznak meg semmilyen szankciót, mert nem szeretnék, hogy a háború árát a magyarok fizessék meg

– jelentette ki a magyar diplomácia vezetője.

Majd azzal folytatta, hogy a szankciók súlyos veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását és a gazdaság működését.

Magyarország történetének legnagyobb segélyprogramját hajtja végre

Partnereinek arról is beszámolt – mondta – , hogy Magyarországon az ország történetének legnagyobb segélyprogramját hajtják végre. Több száz tonna élelmiszert és higiénés eszközöket tartalmazó szállítmányt juttattak el Ukrajnába, és már 548 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra.

Végül Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország tiszteletben tartja azon országok döntését, amelyek szállítanak fegyvert Ukrajnába. Cserébe elvárják, hogy más államok tartsák tiszteletben a fegyverszállításokat kizáró magyar álláspontot.

Nyitóképen Szijjártó külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. március 31. 16:57
Szlovákia külügyminisztere megkérte Szijjártót, hogy foglaljon már állást az orosz invázióról
Pierre
2022. március 31. 15:04
a mostani kormany is fegyvereket szallit Ukrajnaba. Ezt varja el a NATO, es a pavatancos, putyin gazda tomeggyilkos meszarlasa ota elegge osszefosta magat ahhoz, hogy bokazva tisztelegjen a NATOnak es az EUnak felvaltva. A hazai fogyasztasra szant sunyi kommunikacios trukk, csupan annyit jelent, hogy ne a Magyar-Ukran hataron menjen at, hanem keruljon Szlovakia, Lengyelorszag vagy Romania fele. De ez akkor is igy menne, ha nem lenne kommunikacios handabanda. Onnan ugyanis jobbak a szallitasi utvonalak.
fogyatékos
2022. március 31. 15:00
ne hazudj kakadu
certus
2022. március 31. 14:45
Nézzük: https://ripost.hu/insider/2022/03/het-ellenzeki-politikus-fegyvereket-kuldene-ukrajnaba https://mandiner.hu/cikk/20220223_belfold_baloldal_marki_zay_peter_ukrajna_partizan_video https://mandiner.hu/cikk/20220224_orban_viktor_marki_zay_peter_ukrajna_ukran_orosz_valsag_kulfold_katonak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!