A holland parlament vizsgálatot indítana a Jehova Tanúi ellen

2022. március 18. 13:52

Véleményük szerint a vallásközösség érzelmileg zsarolja a gyülekezetet elhagyókat.

2022. március 18. 13:52
null

A holland parlamenti képviselők többsége vizsgálatot indítana azzal kapcsolatban, hogy a Jehova Tanúi vallásközösség, véleményük szerint, érzelmileg zsarolja a gyülekezetet elhagyókat – írta pénteken az NlTimes hírportál, a Pointer holland magazin tudósítására hivatkozva. A hírportál szerint a képviselők azt nehezményezik, hogy a vallásközösség érzelmi nyomást gyakorol a tagokra, a hitehagyóknak megtiltja például, hogy kapcsolatot tartsanak fent a közösség tagjaival. Ez komoly pszichés panaszokat okozhat az érintetteknek – vélik a képviselők.

Joost Sneller, a 66-os Demokraták nevű, balliberális koalíciós párt képviselője szerint Hollandiában vallásszabadság van, amely azt jelenti, hogy egy-egy vallási közösség maga alakíthatja ki életszabályait.

De ez a szabadság mindkét irányban működik, tehát mindenkinek joga van kilépni vallási közösségből anélkül, hogy retorziók érnék”

– jelentette ki. Ulysse Ellian, a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) politikusa úgy vélte, hogy a közösségtől történő eltiltás gyakorlata „egyfajta fenyegetésként” értelmezhető, amelynek az a célja, hogy még több tagot tartson az vallásközösség kötelékeiben. 

A mintegy 30 ezer tagot számláló hollandiai jehovisták közössége a Pointer magazinnak megerősítette, hogy a „hitehagyottak kiközösítése” létező gyakorlat náluk. A közösséget elhagyók szerintük csakis akkor vehetik fel a kapcsolatot a gyülekezet tagjaival, gyakran a saját családtagjaikkal, ha visszatérnek és bűnbánást gyakorolnak – írta a magazin. Hollandiában egy, a közösséget elhagyókból álló csoport tett rendőrségi feljelentést a rendőrségen. 

(MTI)

Frissítés

Cikkünk megjelenését követően a Jehova Tanúi a következő közleményt juttatta el lapunknak, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

„Jehova Tanúi világszerte békés, törvénytisztelő állampolgárok hírében állnak. A korábbi tagokkal szembeni viselkedésüket több esetben tárgyalták már felsőbb bíróságokon a világ különböző országaiban, és úgy ítélték meg, hogy ez nem diszkriminatív és teljes mértékben jogszerű. Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter 2021. december 9-én úgy nyilatkozott, hogy »Jehova Tanúi korábbi tagjainak a kirekesztése önmagában nem bűncselekmény«. Majd így folytatta: »Semmi jelét sem látom annak, hogy ezt az eljárást célszerű lenne bűncselekménnyé nyilvánítani, vagy hogy ez hozzáadott értéket teremtene.« Jehova Tanúi mindig készségesen adnak megbízható információt a tanításaikról és a szokásaikról a kormányzati tisztviselőknek, ha szeretnének többet tudni róluk. A keresztény vallásukról megbízható információ található még a hivatalos honlapjukon, a www.jw.org-on.”

Nyitókép: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2022. március 19. 13:21
Szekta.
mokány
2022. március 19. 09:04
Kanadában , börtönben ül egy apa , mert transz lányát , " lányomnak " szólítja . She is she .
Welszibard
2022. március 18. 20:12
Ha egyszer kilépett, ezzel elvetette a hitüket is. Akkor meg ne akarjon visszajárni. Egy pártból, ha valakit kirugnak nem szívesen veszik azt oda vissza. Én - bár nem lennék ennek a szektának a tagja -, ebben az esetben nekik adok igazat, vagyis a Jehova Tanúinak.
vastaps
2022. március 18. 19:09
Joga van elhagyni Hans-nak a szektat ha szulni keszul ?? !! ... OOh, hogy szakadna at mar az a kibaszott gat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!