Timmermans az orosz gáz elzárásáról: A döntéseink határozzák meg, hogy mennyi energiát fogyasztunk

2022. március 10. 10:43

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy ez milyen következményekkel lenne a télre.

2022. március 10. 10:43
null

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az európai zöld megállapodásért felelős biztos március nyolcadikán, Brüsszelben beszélt arról, hogy minél előbb le kell csatlakoztatni Európát az orosz gázról. Ezzel kapcsolatban a holland politikus azt mondta: 

„Ez nehéz. Átkozottul nehéz, de lehetséges. Meg tudjuk csinálni, és gyorsan meg tudjuk csinálni. Csak bátorságra és keménységre van szükségünk, hogy elérjük ezt a célt. Ha valaha is volt idő erre, akkor az most van.

A mi döntéseink határozzák meg, hogy mennyi energiát fogyasztunk és hogy mennyire vagyunk erősek az Oroszországgal szembeni reakcióinkban”.

Timmermans azt is elmondta: az átállás az orosz gázról a megújuló energiaforrásokra „nem menne egyik napról a másikra, ezért előre fel kell készülni a következő télre”.

Borrell a fűtést is lejjebb tekerné 

Az orosz energiáról korábban az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megosztotta gondolatait. Ő egyenesen azt javasolta, hogy inkább fűtsön kevesebbet a lakosság, csak szabadulni tudjon Európa az orosz gáztól.

Első lépésként a lakosságnak alacsonyabbra kell állítania a fűtést azért, hogy csökkenjen a gázfogyasztás, és az EU ne finanszírozza tovább az Ukrajna elleni háborút” 

– fogalmazott Borrell. Erről bővebben itt olvashat. 

Márki-Zay: Kevesebb vizet, áramot, gázt kell használni

A fentiekhez hasonló álláspontok ismerősek lehetnek, ugyanis nem csak Brüsszelben hallani őket. A baloldal miniszterelnök-jelöltje még novemberben, a magyar kormány rezsicsökkentésével kapcsolatosan nyilatkozott úgy egy podcastban: „Ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. 

Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.

Át kell térni megújulókra. Persze”. Bővebben itt olvashat erről.

Nyitókép: Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abuszos
2022. március 11. 13:20
Meg tudjuk csinálni!!........Persze hogy megtudják. Nekik maradna minden a régiben, ha nem tévedek, a lakosság, bármelyik országról legyen is szó ,az meg szopja a bránert évekig. Könnyű más fa.......ával verni a csalánt. Remélem lesz egy kis eszük a szavazóknak ,és talán a bizonytalanok is a megfelelő helyre teszik az x‐et, ha nem akarják hogy a farkuk is csalánvert legyen.
imre962
2022. március 11. 07:28
Igazad van. Miért is kellene most hirtelen annyira szeretni az ukrán kormányt. Ott szivatták eddig a magyar kisebbséget, ahol csak tudták. Emlékművek és magyar közösségi helyiségek felgyújtása szerepelt a gaztetteik köz Rendszeresen életveszélyesen megfenyegették a kisebbségi vezetőket, főleg a nagykövetük szemrehányásai között emlegetett március 15. megemlékezések idején.
Ninini
2022. március 10. 17:12
jajam. Színezgetjük Ukránosra a profilkánkat, meg a Föld nevű bolygóról is letiltjuk az oroszokat, de majd meglátom ezt a sok jójenbert, ha tényleg virágcserép-teamécses kombóban kell nyomniuk. Nincs ám fészbúk, nincs twitter, meg tiktok... Este 9-től áramszünet, és kész! Honnan ismerős ez... Csak nem Csau Romániájából?
fatman
2022. március 10. 13:36
Helyes! Az összes sötétzöld buzi zárja el a gázt, és fagyjon meg!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!