A KMKSZ szerint a kisebbségi jogok garantálása a békéhez vezető út

2022. február 22. 13:03

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban fejezi ki aggodalmát az Ukrajna körzetében fokozódó háborús feszültség miatt, rámutatva, hogy „az atomfegyverek korában fegyveres úton nem lehet rendezni a felgyülemlett konfliktusokat”.

2022. február 22. 13:03

A KMKSZ elnöksége kedden kiadott nyilatkozatában felszólítja a nagyhatalmak vezetőit és az ukrán kormányzatot arra, hogy „tegyenek meg mindent a háború elkerülése, a problémák békés úton történő rendezése érdekében”. A dokumentumban rámutatnak, hogy Ukrajnának az utóbbi években elfogadott törvényei nem teszik lehetővé a kisebbségvédelem terén kötött nemzetközi egyezmények végrehajtását. „Az ukrajnai kisebbségek nyelvi, oktatási jogainak visszaállítása jelentős mértékben hozzájárulhatna a béke és a stabilitás megőrzéséhez” – áll a nyilatkozatban.    

A szervezet elnöksége a jelenlegi feszült helyzetben felelőtlennek tartja azokat a támadásokat, amelyek nemrégiben a kárpátaljai megyei adminisztráció vezetőjét érték a népek testvériségéről tett kijelentései okán, valamint a megyei közgyűlés elnökét a budapesti látogatása miatt – amelyet rendkívül eredményesnek és előremutatónak tart a KMKSZ. A KMKSZ elnöksége emlékeztet arra, hogy a megyei közgyűlés KMKSZ-frakciója megszavazta a területi alapon szerveződő helyi önvédelmi egységek megyei költségvetésből történő finanszírozását, ugyanakkor „felhívja az illetékesek figyelmét, akadályozzák meg, hogy fegyverek kerülhessenek bűnözők, szélsőséges erők kezébe, és hatáskörükön belül mindent tegyenek meg a közbiztonság szavatolásáért”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. február 22. 15:01
Egyszerű a képlet, az ukránok is megértették volna, ha nem engedik nyakukra az amerikaiakat. Most rábasztak a nagy arcra, az USA nem fogja őket megvédeni, a magyarok ide fognak menekülni, az oroszok pedig a nagy orosz anyácskához. Területtel együtt persze.
barany
2022. február 22. 14:11
Nagyon helyes a KMKSZ nyilatkozata. Helyzetük az ukrán állam barátságtalan politikája miatt hasonló a kelet-ukrajnai oroszokéhoz. Persze a nagyságrend eltérő, az ukrajnai oroszok több milliónyian vannak. Józan ésszel nem is várható el az oroszoktól, hogy mindössze határtalan türelemmel figyeljék a helyzetet. Bűnös az USA, amiért anno beavatkoztak az ukrán belügybe.
Sincero
2022. február 22. 13:29
Végre egy bátrabb megnyilatkozás. A soknemzetiségű - de a nemzetiségek jogait sárba tipró - Ukrajna szarka-farka nem bírja elviselni más népek emberi jogait. Meg is lett a következménye.
namégmitnem
2022. február 22. 13:22
Ennyi, amit a KMKSZ reálisan tenni tud. A többi nem a magyarokon múlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!