Von der Leyen előremozdítaná a női kvótát az EU-ban

2022. január 13. 16:10

Az Európai Bizottság elnöke új lépéseket fog tenni a 2012-ben elakadt jogszabály előmozdításáért, hogy minél több nő képviselhesse magát a vállalatok igazgatótanácsában.

2022. január 13. 16:10
null

Felmelegítené a női kvóta ügyét Ursula von der Leyen, előmozdítaná a 2012-ben elakadt jogszabályt, hogy minél több nő képviselhesse magát a vállalatok igazgatótanácsában – írja a Világgazdaság.

A téma már egy évtizede várakozik a polcon, de ez alatt a 10 év alatt rengeteg minden történt és sokat tanultunk

– mondta, utalva a 2012-es javaslatra, amely szerint a tőzsdén jegyzett európai cégek nem ügyvezető testületi helyeinek legalább 40 százalékát nőknek kell betöltenie. Az irányelv nem vonatkozik a kis-, közép- vagy tőzsdén nem jegyzett vállalatokra, valamint az esetleges szankciókat a tagállamokra bízza.

A Bizottság elnöke az új berlini kormány és Franciaország – aki az elkövetkező hat hónapban a blokk soros elnöki tisztjét tölti be – támogatásában reménykedik. Jelenleg Franciaországban képviselik magukat a nők a legnagyobb arányban a tőzsdén jegyzett vállalatok tanácstermeiben, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete szerint 45,3 százalékkal, szemben az EU egészének 30,6 százalékos átlagával.

A német kormányszóvivő is bejelentette, hogy kiemelten figyelnek a nők és férfiak egyenlő képviseletére az Európai Parlament bizottságaiban, és a minisztériumok jelenleg vizsgálják a Bizottság javaslatát, hogy közös álláspontot találjanak.

Nyitókép: Dursun Aydemir / Hans Lucas / AFP

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caruso
2022. január 14. 09:17
Az EB elnökének most ez a legnagyobb problémája? Tényleg nincs is nagyobb baj Európában most? Mi van az energia árakkal, hiánnyal stb? Mi van az inflációval? Mi van a járvánnyal? De sorolni lehetne napestig.
Teréz A Piréz
2022. január 14. 07:05
Könyörgöm, miért nem jönnek már rá, hogy a "kvótanő" szitokszó, nem dícséret...?!
Rocktoberi
2022. január 13. 22:49
Az Európai Parlament ballibsi libái így is túl sokan vannak. Európa csak még nevetségesebbé teszi magát ezekkel a tehetségtelen ostobákkal.
Szerintem
2022. január 13. 20:02
Bármiféle kvóta megsemmisíti az egyenjogú esélyegyenlőséget. Alkalmatlanok szoríthatnak ki náluk rátermettebbeket. Ennek súlyosan negatív erkölcsi, gazdasági következményei lehetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!