Sztrájkolnak a francia tanárok a járványügyi intézkedések miatt

2022. január 13. 22:33

Franciaországban sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak csütörtökön a tanárok a koronavírus-járvány miatt az oktatási intézményekben bevezetett, az ellenzék által is élesen bírált új intézkedések ellen.

2022. január 13. 22:33
null

Az oktatási tárca csütörtök esti összesítése szerint az általános iskolai tanárok 38,5, a szervezők szerint a 75 százalékuk tartott munkabeszüntetést, s az általános iskoláknak a  felében nem volt oktatás. A középiskolákban a minisztérium szerint az oktatók negyede, a szervezők szerint 62 százaléka sztrájkolt.    

Nem lehet követni a járványügyi szabályokat

A legfőbb szakszervezet, az SNUipp-FSU által meghirdetett tiltakozást valamennyi pedagógus-szakszervezet, a szülői munkaközösségek és az iskolaigazgatók jelentős része is támogatta, mivel álláspontjuk szerint követhetetlenné váltak a folyamatosan módosuló járványügyi szabályok.    

A kormány hétfőn jelentette be, hogy amennyiben egy osztályban egy tanuló koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyul, nem szükséges ezentúl bezárni az osztályt, hanem valamennyi tanulójának négy nap alatt három öntesztet kell a szülők felügyelete mellett elvégeznie. A tesztek ingyenesek, de a szülőknek írásban kell az iskolát tájékoztatniuk az eredményekről.

Pozitív eredmények esetén az iskolák feladata a további szűréseket (PCR, vagy antigén tesztek) megszervezni a tanulóknak.    

Az SNUipp-FSU szerint az új szabályok nem egyszerűen nem óvják a tanulókat, a dolgozókat és a családjaikat, de még nagyobb káoszt teremtenek az iskolákban, ahol „a jelenlegi körülmények között a tanulók nem tudnak rendesen tanulni, a jelenléttel folyó és távoktatás közötti hibrid rendszert lehetetlen megvalósítani”. A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy tarthatatlan helyzetet teremt az is, hogy nincs elég helyettesítő tanár a betegség miatt otthon maradtak pótlására.    

A kormány ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaországban csak az első járványhullám idején tartottak zárva az iskolák, s az oktatás folyamatosan biztosított volt a járvány idején.    

A munkabeszüntetést a nagyvárosokban tüntetések is kisérték

 Az áprilisban esedékes elnökválasztás baloldali jelöltjei, Anne Hidalgo párizsi szocialista főpolgármester és Jean-Luc Mélenchon, a radikális Lázadó Franciaország jelöltje is részt vett a tiltakozó felvonuláson Párizsban, de a jobboldali jelöltek is élesen bírálták a kormány intézkedéseit.    

Valérie Pécresse, a jobbközép Republikánusok párt elnökjelöltje szerint „általános a káosz az iskolákban”, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője, a párt elnökjelöltje pedig azzal vádolta meg a kormányt, hogy „tönkreteszi a franciák életét” a sok szabályozással.    

Utoljára 2003-ban volt a mostanihoz hasonló tiltakozó megmozdulás, akkor a nyugdíjreform ellen.    

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az új típusú koronavírus omikron változata miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős. A napi esetszám kedden újabb rekordot döntött 368 ezer feltárt esettel, szerdán 361 ezer új fertőzöttet jelentettek, az elmúlt hét nap átlaga pedig 287 ezer volt.    

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerdán a France Info hírrádióban úgy vélte, hogy valójában fél és egymillió között lehet a tényleges napi esetszám. A tárcavezető szerint az esetszámot illetően most tetőzik az ötödik hullám, és hamarosan csökkenés várható a naponta feltárt esetek számában. Véran egyébként csütörtökön közölte, hogy ő is megfertőződött a koronavírussal.

(MTI)

Fotó: Laure Boyer / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. január 14. 11:52
Ott melyiket követelte a szakszervezet, a tanárok soron kívüli beoltását, vagy a kötelező oltás eltörlését?
bunko_jobbos
2022. január 14. 08:47
Annyira utálom a szakszervezetis felbujtókat. A hülye franciák meg mindig csak sztrájkolni akarnak. A sztrájk nekem teljesen elfogadhatatlan dolog, sajnálom, hogy a törvény védi. Ha valaki nagyobb fizetést akar, menjen máshová. Ha meg nem tud, akkor örüljön, hogy van munkája. Az nem fér bele, hogy másokat akadályozzon, hogy neki nagyobb legyen a fizetése (vagy elérjen valamit). Az I. vh.-ban a franciák sztrájkoltak a fronton! :-))))))))) A németek nem tudtak róla, ez a szerencséjük. Aztán pár kivégzéssel véget vetettek ennek.
zsuuuzsaaa
2022. január 14. 03:06
Emellett az jutott eszembe, rengetegen lázadnak a maszk ellen is, pedig az nem juttat a véráramba semmilyen ismeretlen anyagot. A tanulás sem káros az egészségre, mégsem látom, hogy 4,5 fölött lenne a tanulmányi átlag az osztályokban, de még egyetemeken sem. Gyakran érzem úgy, hogy sokan be vannak oltva tudás/tanulás ellen is. Pont az orvosoknak nem hiszünk, akik a legtöbbet tanulnak életük során. Szép új világ! Ettől függetlenül a francia tanárok felháborodása a nem egyértelmű szabályok miatt jogos.
zsuuuzsaaa
2022. január 14. 02:52
Egy csomó államban közelező oltatni, nálunk még mindig csak javasolt. Emellett nekem az összes orvos ismerősöm oltáspárti. Az onkológus prof. barátnőm szerint a rák ellen is védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Valamiért irtózunk ettől, de ahogy kinéz, a jövő a védőoltásoké. Akinek nem szakmája, félhet tőle, de az mRNS vakcinával egyre többen számolnak! A világunk folyamatosan változik, soha nem volt és soha nem lesz semmi 100%-ig biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!