Megbírságolták a papot, mert a lakók szerint túl sokat harangozott

2022. január 29. 15:16

A plébános naponta több mint 200-szor kongatta meg temploma harangjait.

2022. január 29. 15:16
null

Bírság fizetésére köteleztek egy olasz papot, mert naponta több mint 200-szor kongatta meg temploma harangjait – írja a V4NA. Don Leonardo Guerri, a covercianói Santa Maria templom plébánosa négy éve állt emiatt perben a település lakóival.

Négy éve húzódott az a per, amelyet a Firenze mellette Coverciano lakosai indítottak a helyi plébános ellen, aki – állítják – túl sokat harangozott. Az állandó harangzúgás (napi majdnem 200 alkalom) szerintük reggel 8 és este 9 óra között volt tapasztalható, de az ünnepek idején még rosszabb volt a helyzet, akkor félóránként megszólaltak a harangok.

A Corriere Fiorentino olasz portál felidézi: Giuseppe Betori firenzei bíboros érsek már 2014-ben rendelkezett a templomi harangok „zajszennyezésének” megfékezésével kapcsolatban, felszólítva a papokat, hogy „ne vigyék túlzásba a keresztény áhítat fontosságát”.

Nyitóképünk illusztráció. Forrása: ROLF VENNENBERND / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2022. január 30. 14:14
Kis templomunknak hamar lett két kis harangja 2000 körül. Épült egy másik templom is, de addig nem is harangoztak nálunk, amig a katolikusok meg nem építették harangtornyukat és fel nem szentelték a harangokat Nagyon szolid harangszó hallatszik.
pipa89
2022. január 30. 06:51
Don Camillo túltolta :-D
Thorin
2022. január 29. 19:13
Értelemszerűen kongatást és nem harangozást akart nyekeregni a zajkárosult (bár lehet, hogy a fordítónak nem ment a nyelvismeret.) Most az, hogy ez sok vagy sem, az már más kérdés, azt nyekergi, zavarja a negyedoránkénti harangozás, akkor mit mondjak az ablak alatt elszáguldó buszokra és villamosokra, amik csúcsforgalom idején egyenként 4-5 percenként járnak, és messze nem a legforgalamasabb helyen lakom, így sem teherautókkal, sem vonattal nem kell élvezdeni ezen felül.
lendvaiildiko
2022. január 29. 17:24
Általában a gyülekezet/egyházközség kialakít egy rendet (szándékosan nem írtam szabályzatot), de a szokás, a regula alapján harangoznak. Arról nem beszélve, nem is a lelkész maga szokott a legtöbb esetben harangozni. DE nem tartom kizártnak, visszasírják még azt az időt, amikor nem a müezzin hívja imára a híveket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!