Megvan a neve az új indonéz fővárosnak

2022. január 18. 09:27

Jakarta után Nusantara lesz az új főváros.

2022. január 18. 09:27
null

Jóváhagyta az indonéz törvényhozás azt a törvényjavaslatot, amely áthelyezné az ország fővárosát Jakartából a távolabb fekvő és gyérebben lakott Kalimantán, más néven Indonéz Borneó régióba – közölte kedden Puan Maharani parlamenti szóvivő. A jogszabály egyúttal rendelkezik a mintegy 32 milliárd dolláros gigafejlesztés jogi kereteiről is.

Suharo Monoarfa fejlesztési miniszter a jogszabály elfogadását követően azt mondta, az új főváros egyben a nemzeti identitás jelképe és új gazdasági központ lesz.

A fővárost az indonéz szigetcsoport jávai nevén Nusantarának nevezik majd

– tette hozzá a miniszter.

Joko Widodo elnök 2019-ben, a parlamentben elmondott beszédében jelentette be a főváros áthelyezéséről szóló terveit, hasonló elképzelések azonban már a gyarmati uralom alól függetlenné vált Indonézia első elnöke, Szukarno 1945-től 1967-ig tartó ciklusa alatt is felmerültek.

Nyitókép: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2022. január 19. 15:09
A vasuthoz biztos innen veszik a példát (a cseh TV riportja). https://youtu.be/sbZV7K9hdGU A szöveg szerint az UP kéthetente tisztitja meg a területet, az emberek meg rabolnak, meg rabolnak és rabolnak. A téma nem uj, de ezek a felvételek Los Angeles belvárosában készültek, az USA legdremokratikusabb és legfejlettebb tagállamában. Ugy látszik ez a libsi demokrácia célja.
Krupp Skya
2022. január 19. 06:38
Gyurcsányról fogják elnevezni, Vakarta.
Akitlosz
2022. január 18. 13:49
A döntés szerintem rossz, mégpedig két okból is. 1. A távolabbi, gyérebben lakott, nehezebben elérhető hely kevésbé jó fővárosnak, mert az ország lakói nehezebben és drágábban érik el. 2. Indonéziának van egy halom saját szigete, Borneón viszont 3 ország osztozik. Így Borneó jóval nehezebben védhető, az ellenség jóval könnyebben fogja tudni támadni a Borneón lévő indonéz fővárost, mint a jelenlegit. Szóval stratégiailag rossz döntés a főváros Borneóra helyezése. Nem központi, hanem periferikus hely és nehezebben védhető. Spanyolországban azért lett Madrid a főváros, mert az van az ország közepén. Az jó döntés. Történelmi Magyarországot nézve Buda is jó főváros központi fekvése és jól védhetősége miatt.
Akitlosz
2022. január 18. 13:42
"Megvan a neve az új indonéz fővárosnak" A képre nézve az első tipp, ami az eszembe jutott: Szemétkupac.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!