Az EU fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak

2022. január 21. 10:09

A lengyel alkotmánybíróság október elején olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben.

2022. január 21. 10:09
null

Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének – erősítette meg Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön. A Neokohn portálján azt írják: 

Az Európai Unió Bírósága július közepén hozott ítéletében napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra,

mivel a varsói kormány – a bíróság rendelkezésével szembemenve –, nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az Európai Unió Bírósága szerint a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara

nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá szerinte veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

A lengyel alkotmánybíróság október elején olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az Uniónak nincs kizárólagos hatásköre, valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csakis az alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabályokra vonatkoznak.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Ronald Wittek 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2022. január 21. 11:39
Nehez helyzetben a lengyelek. Lennenek, ha annyi eszuk lenne, mint a brusszeli idiokracianak. Meg olyan szarfaszu nyalas buzernyakok lennenek, mint ok.
masikhozzaszolo
2022. január 21. 11:15
A lengyelek nem csak nem fizetnek. Azt is mondták, minden szavazást blokkolnak az unióban/bizottságokban, amíg megy a kekeckedés.
night watch
2022. január 21. 11:14
Az EU zászlójában még mindig csak a Paul Lévy által eredetileg megtervezett 12 sárga csillag van, holott 27 tagország van. Szimbolizálja ez azt a tényt, hogy ebben "jogállamban" van egy belső, bennfentes kör, a többiek meg csak másodrendű állampolgárok.
bagira
2022. január 21. 11:06
Brüsszeliták szerint szükség van a betolakodókra , mert az eut ők húzzák ki a pandémiából , vakbelem röhög. -no meg a Magyaroktól-Lengyeletől ellopott pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!