Európa-szerte változást hozhat, ha a németek legalizálják a kannabiszt

2022. január 11. 17:29

A kormány az uniós drogtilalom egyik legfontosabb eszközében talált kiskaput, amellyel legalizálhatja a marihuána kereskedelmét. Ha a kiskaput kitárják, más tagállamok is követhetik Németországot.

2022. január 11. 17:29
null

A marihuánafogyasztás legalizálását tervezi a szociáldemokratákból (SPD), szabaddemokratából (FDP) és a Zöldekből álló új német szövetségi kormány. A közlekedésilámpa-koalíció (Ampelkoalition) néven is alakulat egy a Zöldek által még 2015-ben benyújtott törvényjavaslatot (Entwurf eines Cannabiskontrollgesetzes, CannKG) elevenítene fel (ahogyan az a koalíciós szerződésben is áll). Az eredeti javaslat értelmében a felnőttek számára elérhető lett volna a marihuána, a német parlament azonban elvetette ezt. S teszik ezt a korábban kormányzó uniópártok (CDU és CSU) ma is.

Az elmúlt időszakban Nyugaton számos helyen tettek lépéseket a kanabisz teljes legalizálásának irányába. Kanada 2018-ban döntött így, Luxemburg és Málta pedig 2021-ben tett lépéseket a legalizálás irányába. Mint ismeretes, Hollandiában pedig az 1970-es évek óta lehet legálisan hozzáférni marihuanához, jóllehet a holland kábítószertörvény (Opiumwet) értelmében a kábítószer birtoklása tilos (a holland hatóságok azonban a coffee-shopokban történő árusítással kapcsolatban türelmet tanúsítanak, mint ahogy szintén a hatóságok döntenek arról, hogy mely ügyekben, s mely ügyekben ne induljon eljárás). Ezutóbbi, vagyis

a holland modellt tanulmányozza most a közlekedésilámpa-koalíció.
Megjegyzendő, hogy Hollandiában a marihuána kereskedelme esetében még a megengedő, liberális szabályozás ellenére sem tudnak mit kezdeni azzal a problémával, amit az úgy nevezett „hátsó ajtó” hatással. Ez azt jelenti, hogy míg a kannabisz árusítását a hatóságok tűrik (vagyis csak a bolt „első ajtaján” távozhat a kábítószer nagyjából törvényesen, a termesztés továbbra is tilos). Így a coffee-shopok a „hátsó ajtón”, törvénytelenül szerzik be a kannabiszt árusításra. 

Hollandiában különösen a német határ menti városokban az a gyakorlat, hogy a vásárlónak Hollandiára vonatkozó letelepedési engedélyt kell felmutatnia ahhoz, hogy a coffee-shopban kannabiszhoz juthasson. Ez azonban csak azért nem diszkriminatív megoldás az Európai Bíróság joggyakorlata szerint, mert a kannabisz Hollandiában is tiltott terméknek számít, az említett engedményekkel.

Ezek tükrében egy esetleges németországi legalizáció kisebb forradalommal érne fel Európában, ahol az elmúlt 50 évben nem történt érdemleges előrelépés – derül ki az egyébként liberalizáláspárti Robin Hofmann Kannabisz-szabályozás Németországban – Az utolsó szög az európai tilalom koporsójában? (Cannabis Legalization in Germany – The Final Blow to European Drug Prohibition?) című elemzéséből. 

Felmerül azonban a kérdés, hogy hogyan hat az uniós jogalkotásra és joggyakorlatra az, hogyha az EU vezető állama meglépi ezt. 

Ami a marihuánakérdést illeti, az Európai Bíróság rendelkezik precedenssel e téren. Egy 2010-es ítéletben a testület kimondta, hogy

a szolgáltatásnyújtás szabadsága és az egyéb szabadságjogokra való hivatkozás nem írhatja felül a kábítószer elleni küzdelem melletti érdekeket.

Az EUB emellett rögzítette azt is, hogy „a kábítószerek ártalmas volta általánosan elismert, forgalmazásuk valamennyi tagállamban tilos, kivéve az orvosi és tudományos célú felhasználás céljából szigorúan ellenőrzött kereskedelmet”.

Ez a precedens kifejezetten a holland modell kapcsán született, ami arra utal, hogy Hollandia máig nem tudta feloldani azt a problémát, amit a hátsó ajtó-effektus jelent. Hofmann szerint azonban Németország találhatott egy jogi kiskaput, amit kitágítva megindulhat a liberalizáció Európa-szerte.

A kiskaput az Európai Tanács egyik 2004-es kerethatározata jelentheti.

Ez a határozat az uniós drogtilalom egyik legjelentősebb eszköze.

Ebben az általános tilalom mellett az áll, hogy amennyiben az elkövetők a kábítószer feldolgozását „kizárólag saját, személyes fogyasztásukra hajtják végre, a nemzeti jogban meghatározottak szerint”, mentesülhetnek a büntetés alól. A határozat előírást is tartalmaz a tagállamok számára, hogy gondoskodjanak a kábítószer-kereskedelem büntetőjogi kereteinek megteremtéséről, „amennyiben [pl. a kábítószer-kereskedelmet] jogellenesen követik el”.

Hofmann szerint a német kormánykoalíció ez utóbbi, tehát az „amennyiben jogellenesen követik el” fordulatban láthatja a lehetőséget.

Ha ugyanis a német jog többé nem tekinti jogellenesnek a kannabisz kereskedelmét és fogyasztását, az Európa Tanács 2004-es kerethatározata sem alkalmazható rá.

Ez a törekvés pedig a Zöldek törvényjavaslatából is kiolvasható.

Az elemzés végkövetkeztetése, hogy ha Németország kifejezetten egy az európai uniós joganyag részét képező határozat megkerülésével liberalizálja a kannabisz-használatot, az előrevetíti annak lehetőségét is, hogy a többi tagállam is így tegyen.
Meglehet, hogy ezzel a lépéssel általános joggá nem tehető az, hogy minden uniós polgár hozzáférhessen a kannabiszhoz. Az is bizonyos azonban, hogy Németországban többé nem lenne tilos kannabiszt árusítani. Ráadásul, az uniós kiskapu megkerülése elviekben azt is jelenti, hogy az eladó nem tehetne különbséget német és nem német állampolgárok között – mindenki számára el kellene adnia a marihuánát.

Máskülönben

Németország ironikus módon épp a kábítószer kapcsán találná szembe magát Brüsszellel.

Kép: ROLAND WEIHRAUCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
megvadult
2022. január 20. 15:49
Azért fognak emigrálni a normálisabbak , hogy nemnormálisak legyenek? Hülye vagy Te ,csak nem forogsz
Dobrevne
2022. január 20. 13:33
Hülyeség. Majd ha a gyereked nem érettségizik le, vagy kibukik a fősuliról rájössz. A másik meg, ahogy fentebb írtam az, hogy elég a hajlam és skizo leszel. Gyurika mindennap elsétál az utcán előttünk, sosem volt egy rocket scientist, de a spangli odabaszta, most egy piros lufi. És ne mondd nekem, hogy hülyeség, mert elment 10 évem a supersonic technikumban és társaiban, végig ettem az étlapot. Ha az a 10 év nem lett volna, most lehet nem menedzser szinten lennék, hanem feljebb. A fű lustít, butít, spermagyilkos és kapcsolatokat tesz tönkre
Dr. Greta Grünberg
2022. január 20. 10:11
Legalizálják mindenhol és meg van oldva egy álprobléma.
lvjtn
2022. január 19. 21:12
egy pozitív vetülete van a dolognak, amire érdemes nagyon odafigyelnünk: ezek szerint csak kiskapukat kell keresni az eu-jogban, és minen fölülírható bár tudom, hogy a német-brüsszeli bábként vérbíróskodó európai bíróság másként ítéli meg a "renitenseket", az ilyen precedenseket gyűjteni kell, ha más nem azért, érvként, hogy ami nem "jogállam", az maga az eu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!