Cseh Képviselőház elnöke: A csehek elűzték a maguk Babisát, remélhetőleg ez a magyaroknak is sikerülni fog

2022. január 11. 11:23

„Lényeges, hogy az Európai Unió tagállamaiban olyan kormányok legyenek, amelyek tiszteletben tartják a demokratikus elveket” – írta Markéta Pekarová Adamová.

2022. január 11. 11:23
null

„Fontos Csehország számára, hogy Magyarország a változást válassza az áprilisi választásokon, ahogy mi is tettük. Lényeges, hogy az Európai Unió tagállamaiban olyan kormányok legyenek, amelyek tiszteletben tartják a demokratikus elveket” – írta a Cseh Képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová Facebookon, bejegyzését a Mladá fronta Dnes szemlézte.

Adamová szerint hasonló helyzetben van most a magyarországi egyesült ellenzék, mint a cseh ellenzék a választások előtt. A cikk ismerteti, hogy 2020-ban egy „ideológiailag széttagolt” ellenzék fogott össze Magyarországon a Jobbiktól a Párbeszédig bezárólag. Adamová szerint a magyarországi ellenzéki pártoknak „félre kell tenniük nézeteltéréseiket a kormányváltásig”, arról azonban nem ír, hogy utána mi fog következni. Az elnök kritikával illette írásában Orbán Viktort, amiért „kétes természetű kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával”.

A bejegyzés után a Václav Klaus Intézet Adamová lemondását követelte. 

A Cseh Képviselőház elnökének szavai Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar választást illetően példátlanok a cseh-magyar kapcsolatok történelmében”

– fogalmaztak, egyúttal arra szólítva fel a cseh kormányt, hogy határolódjanak el Adamová szavaitól, aki azonban közölte: továbbra is fenntartja nyilatkozatát. 

Nyitókép: Markéta Pekarová Adamová Facebook-oldala

Összesen 355 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Temerini gyerek
2022. január 12. 12:56
Mi van kedves Marketa? Tán együtt babáztatok a Cseh Katkával? A ruhátok színe is ugyanaz...no meg rajta vagy te is a Gyuri bácsi bérlistáján...romlott társaság.
rókabácsi
2022. január 12. 10:36
na ebből kell nekünk tanulni! ha ezek hatalomra jutnak! visszajő a bolsi mentalitás! minden régi mocskos trükk! új köntösben! mint a sötétben etetett gombák szavazták meg őket ott!
airmax
2022. január 12. 10:30
Elégedett vagyok a korábbi reakciómmal... :) Ugyanis ezt mondta Szíjjártó Péter a sajtó kérdésére: "– A Politico nemrég arról írt, hogy szakadnak a visegrádi négyek, az új cseh kormánykoalíció Európa-ügyi minisz-tere ugyanis bírálta a gyermekvédelmi törvényt. Tényleg megrepedhet az együttműködés? – Az elmúlt hét-tíz évben már annyiszor láttam a nemzetközi liberális sajtót és politikai elitet kéjmámorban úszni a visegrádi csoport vélt meggyengülése kapcsán, hogy már csak legyintek ezekre a dolgokra. Nyilvánvaló, hogy ezek az újságírók és politikusok a saját vágyaikat próbálják kivetíteni. Minden egyes alkalommal, amikor kormányváltás van valamelyik visegrádi országban, elpufogtatják ugyanezeket a szólamokat. Az új cseh kormánykoalíció programjában egyértelműen írnak a visegrádi csoport fontosságáról. Tavaly év végén pedig itt járt a cseh külügyminiszter a visegrádi–török találkozón, és mind négyszemközt, mind pedig nyilvánosan, a sajtótájékoztatón megerősítette ezt. Az említett újságíróknak ezt is figyelembe kéne venniük, már ha van egyáltalán szándékuk arra, hogy a valósággal is némiképpen találkozzon, amit leírnak. De a liberális mainstream nem tud szabadulni a régi dogmáktól és lépést tartani az új realitásokkal. – A visegrádi csoport sosem arról szólt, hogy mindig mindenben mindenkinek egyet kell értenie. Sőt, az ereje részben abban áll, hogy tudjuk és elismerjük, mindig voltak, vannak és lesznek olyan kérdések, amelyekben másként fogunk gondolkozni. Ahogy eddig sem feszítették szét a véleménykülönbségek a visegrádi kereteket, úgy ezentúl sem fogják. A visegrádi országok érdekérvényesítő képessége a kormányaik politikai irányvonalától függetlenül mindig erősebb lesz együtt, mint külön-külön. "
Dicsértessék
2022. január 12. 07:09
Amúgy annyira "elűzték", hogy a legnagyobb parlamenti frakció. Ha jól számolom, ötször annyi képviselője van, mint Markéta pártjának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!