Őrizetbe vették egy hongkongi ellenzéki hírportál munkatársait

2021. december 29. 08:10

Felforgató anyagok kiadása a vád.

2021. december 29. 08:10
null

Felforgató anyagok kiadásának gyanújával őrizetbe vették a hongkongi ellenzéki körökben népszerű Stand News hírportál korábbi és jelenlegi főszerkesztőjét, valamint több, a portálhoz köthető embert szerdán Hongkongban – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Az őrizetbe vettek között a volt és jelenlegi főszerkesztőn kívül az igazgatótanács négy korábbi tagja, valamint egy újságíró van.

Hat embert az otthonából vittek el kora reggel,

míg egy ember, a már megszűnt Apple Daily hongkongi lap volt szerkesztője korábban került őrizetbe. A portál egyik helyettes szerkesztőjét pedig kihallgatásra vitték be.    

A szerda reggeli akcióban több mint kétszáz rendőr vett részt, akik átkutatták a hírportál székhelyét, és több eszközt, köztük számítógépeket lefoglaltak. A rendőrség közleménye szerint az őrizetbe vett személyeket felforgató anyagok kiadásával és terjesztését célzó összeesküvés leplezésével gyanúsítják egy, a brit gyarmati uralom idejéből származó törvény alapján. A törvénysértés miatt akár két évig terjedő börtönbüntetés és ötezer hongkongi dollár (200 ezer forint) pénzbírság szabható ki. Hasonló módon jártak el a hongkongi rendőrök a jelenleg börtönbüntetését töltő Jimmy Lai hongkongi médiamogul által alapított Apple Dailyvel szemben is, melynek megszűnését követően a Stand News vált a hongkongi ellenzék egyik utolsó, nyíltan demokráciapárti sajtóorgánumává.

(MTI)

Kép forrása: South China Morning Post

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2021. december 30. 00:20
Arrafelé a demokráciának történelmileg más aspektusai vannak. Majd beállnak a sorba, mint a többi. Igazából nem bonyik a szabályaik. Több ezer éve olyanok.
Gyzoltan
2021. december 29. 22:30
Ahhoz, hogy egy állam, egy ország (nagyjából) egy-irányba húzzon, annak ez az útja! Az állandó akadékoskodás, fontoskodás, mást akarás, betartás, új és még-újabb gondok kreálása, előtérbe helyezése nem viszi előre az országot, s jórészt társadalomellenességet, emberiségellenességet találhatunk a Jákob-báránybőr alatt! A gyűlölet mellett!
Igazságpárti
2021. december 29. 14:46
Kína el akarja kerülni a SZU sorsát. Elég olvasni a Global Times vezércikkeit, a hangvétel egyre szigorúbb, keményebb, USA-ellenesebb. Akárcsak 1 évvel ezelőtt is barátságos és szinte készséges volt. Mára a hangulat szinte háborús -- de nem ők kezdték. Nem akarnak felbomlani, na.
Griffmadar
2021. december 29. 08:56
Azonnal 7-es cikkelyt nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!