Oltott, immunizált embereket támadott meg Németországban az omikron mutáns

2021. december 01. 21:18

Négy teljesen immunizált oltott fertőződött meg az omikron nevű szupervariánssal Németországban, a betegek tünetei közepesen súlyosak – írja a Reuters.

2021. december 01. 21:18
null

Kis számú esetről van szó, messzemenő következtetéseket ebből nem érdemes levonni, de ez a tény is egy újabb adalék ahhoz a vizsgálat alatt lévő kérdéshez, hogy vajon az oltottak védelmén könnyebben áttör-e a szupervariáns – írta meg a Reuters híre alapján a Portfolió. 

Múlt héten Dobson Szabolcs Facebook-posztjában írt arról, hogy kimutatták az omikron variánst Izraelben három olyan Afrikából hazatérő személynél, akik mind be voltak oltva. Az izraeli fertőzöttek közül az egyikük 3 Pfizerrel, másikuk két AstraZenecával, a harmadik pedig két Jansennel volt beoltva.

Németország most négy teljesen immunizált betegről tett jelentést

Három fertőzött Dél-Afrikából tért haza egy üzleti útról, november 26-án és 27-én, a negyedik fertőzött az egyik visszatérő rokona

– jelentette az egészségügyi hatóság baden-württembergi irodája. Középsúlyos tüneteik vanna, melyeknek azokat szokás hívni, melyekkel még otthoni körülmények között meg lehet kűzdeni, viszont amely túlmutat az enyhe szinten, ahol puszta kellemetlenségnek számít a betegség.  

 

 

A BionTech-vezére optimista az oltottak védelmét illetően

A vezető szerint a folyamatos laboratóriumi tesztek után a következő két hétben elemzeni fogják, hogy a két vagy három Pfizer-oltással rendelkezők vérében lévő antitestek semlegesítik-e az omikron-variánst.

„Nyilván a vizsgálatokat azért is végzik el, hogy szükséges lehet-e egy új oltás kifejlesztése. Mi azt gondoljuk, hogy valószínű, hogy ezek az emberek jelentős védelemmel rendelkeznek a súlyos lefolyású, az omikron által okozott betegséggel szemben Szerintem egyelőre nincs miért aggódnunk. Az egyetlen dolog jelen pillanatban az a tény, hogy sokan egyáltalán nincsenek beoltva” – mondta el a gyógyszergyár vezetője. 

A Moderna vezére már sokkal kevésbé derűlátó

Az igazgató szerint a mutáció igenis aggasztó, mivel a vírust semlegesíteni hivatott antitestek 8-9-szer kevésbé hatékonyak lehetnek az omikronnal szemben. 

„Azt gondolom, hogy nincs olyan világ, amelyben ugyanolyan hatékony lenne (a vakcina), mint volt a delta variánssal szemben. Azt hiszem, jelentős esés lesz (a hatékonyságban). Nem tudom, hogy mennyi, mert még várnunk kell az adatokra. De minden szakértő, akivel beszéltem, azt mondja, hogy ez nem lesz jó” – állítja a konkurens gyógyszergyár vezetője, aki szerint hamarosan domináns lehet az új mutáns. 

 

 

Az omikron esetén kevesebb, mint 25 nappal, azaz 3 héttel az 1%os jelenlétet követően bekövetkezik a 90% körüli dominancia, ezzel pedig kiszorítja a deltát, mely most a domináns mutáció. Összehasonlításként a delta esetében 100 napnak kellett eltelnie ugyanettől az időponttól a dominancia eléréséig, a béta pedig 100 nap után is csak 50% körüli esetszámért volt felelős.

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tribunus
2021. december 06. 07:37
Azért az elég beszédes, hogy Németországban - ahol pontosak és nyilvánosak az adatok! - 1:13 a jelenleg kórházban fekvők között az oltottak és oltatlanok aránya! Mellesleg soha, sehol, senki sem mondta, hogy bármelyik oltás 100 % megvéd a fertőzéstől, csupán azt, hogy az esetek döntő többségében enyhébb lefolyása lesz a megbetegedésnek! Az ostobaság két lábon járó gyáva és felelőtlen példái pontosan a magadfajták, akik mások életét is veszélyeztetitek! Csak ha ennyire bátrak vagytok, ha esetleg megbetegedtek - mert biztos, hogy megbetegszetek-, legyetek szívesek az egészségügyi rendszer jogisulatlan leterhelése helyett valami használaton kívüli bányába vonulni és ott, valamelyik tárnában mások veszélyeztetése nélkül gyógyulni ....
pandalala
2021. december 04. 01:28
" Németország nagy bajban van - El kell halasztani a daganatos betegek műtétjeit is 2021. december 03. 13:20 A járványügyi korlátozások szigorításával együtt is tovább emelkedik a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren Németországban, és az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) kórházba kerülők nagy száma miatt már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani pénteken közölt adatok szerint. ...." https://www.portfolio.hu/global/20211203/nemetorszag-nagy-bajban-van-el-kell-halasztani-a-daganatos-betegek-mutetjeit-is-514346
Ben Jeremiah
2021. december 02. 13:04
Azért megkapirgálnám az oltásukat. Mennyire is valós. Egy közegben mozgó négy emberről van szó. (Amúgy meg elkapták, de semmi különös.)
Rugo
2021. december 02. 10:07
Természetes, mert az oltás hosszú távon legyengíti és egysíkúvá teszi az immunrendszert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!