Morawiecki: Az Európai Bizottság helytelenül értelmezi a hatásköri megosztást

2021. december 22. 15:49

A lengyel kormányfő nehezményezte, hogy „tovább mélyül Brüsszel bürokratikus centralizmusa”, és ennek a folyamatnak szerinte „valamilyen módon gátat kell vetni”.

2021. december 22. 15:49
null

Az Európai Bizottság (EB) helytelenül értelmezi az uniós tagállamok és az Európai Unió (EU) szervei közötti hatásköri megosztást – jelentette ki szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, reagálva Brüsszel aznapi döntésére a Varsóval szembeni kötelezettségszegési eljárás elindításáról.

Az EB szerdán közölte: kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mivel szerinte „komoly aggályok” merültek fel a lengyel alkotmánybíróság két döntése miatt. Az EB „helytelenül értelmezi az uniós alapszerződés 5-ös cikkelyében foglalt elvet az átruházott hatáskörökről” – kommentálta a döntést Morawiecki, válaszolva a sajtóértekezletén feltett újságírói kérdésre. Mint hozzátette, az ilyen „értelmezés természetesen problémát okoz”, mégpedig magára az EB-re vonatkozóan is.    

– állapította meg Morawiecki, aláhúzva: meg kell különböztetni azt, amiről az EU dönthet, attól, ami a lengyel államra tartozik. Nehezményezte, hogy „tovább mélyül Brüsszel bürokratikus centralizmusa”, és ennek a folyamatnak szerinte „valamilyen módon gátat kell vetni”.    

Annak kapcsán, hogy az EB szerdán kétségbe vonta a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, a kormányfő hangsúlyozta: „igazán mélységesen nem ért egyet” ezzel az állítással. A varsói taláros testület teljesíti a függetlenség és a pártatlanság minden követelményét, és arról gondoskodik, hogy az alaptörvény valóságosan Lengyelország legfőbb törvénye legyen – húzta alá.    

Kiemelte azt is, hogy az érvelés folytonossága áll fenn a lengyel alkotmánybíróság által különféle kormányok idején, konkrétan 2005-ben, 2010-ben, 2011-ben, valamint idén hozott, a lengyel és az uniós jog viszonyáról szóló ítéleteinél. A lengyel alkotmány és az ország szuverenitása elleni támadásnak nevezte az EB döntését a Szolidáris Lengyelország nevű kisebb kormánykoalíciós pártot képviselő Stanislaw Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes.

Olyan művelet van folyamatban, mely során az alkotmánybíróságokat alárendelik az EU-nak

– írta Kaleta a Twitter közösségi honlapján. A lengyel alkotmánybíróság június 16-án kimondott döntésében alkotmányellenesnek minősítette az EU Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt. Október 7-én a varsói testület azt a döntést hozta, hogy bizonyos esetekben nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal az, ahogyan az uniós szervek az alapszerződések egyes rendelkezéseit értelmezik.

(MTI)

Címlapfotó: Facebook

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya66
2021. december 22. 19:29
Hajrá Mateusz, hajrá polákok! Mindenben veletek vagyunk!
Zaj001
2021. december 22. 19:03
Ha ez így megy tovább, az EB fogja megmondani, hogy fiúk vagyunk vagy lányok.
KannibálTatárÚr
2021. december 22. 18:36
Az Uniónak kell a tagállamok akarata szerint működni, nem pedig a tagállamoknak az Unió szerint.
péterx
2021. december 22. 17:07
A lengyelek már látják a célt, ezért még további jó intézkedéseket hozhatnak a kívánt cél/juk/ eléréséhez. Sok sikert nekik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!