Musk szerint a SpaceX-et „csőd fenyegeti”, ha nem tudják motorokkal ellátni Starship űrhajójukat

2021. december 06. 08:27

A milliárdos hétvégén is dolgozni fog a projekten, és e-mailt küldött a SpaceX alkalmazottainak, amiben arra kérte őket, ők is tegyék ezt, mert „krízishelyzet” állt elő a Raptor rakétamotorok gyártása terén.

2021. december 06. 08:27
null

A világ leggazdagabb embere szerint csőd fenyegeti a SpaceX-et, mert nagyon lemaradtak a Raptor motorok gyártásával – írja az Index. Hozzátették: fekete pénteken Elon Musk zaklatott hangvételű e-mailt küldött a SpaceX alkalmazottainak, amiben arra kérte őket, hogy hétvégén is dolgozzanak, mert

„krízishelyzet” állt elő

a Raptor rakétamotorok gyártása terén. Az elektromos autóival a járműgyártás forradalmasító Tesla alapítójaként és a világ leggazdagabb embereként is ismert Musk szerint a SpaceX-et „valódi csőd fenyegeti”, ha nem tudják motorokkal ellátni a jövőre sok próbarepülést végrehajtó Starship űrhajójukat, írják.

Musk szerint ahhoz, hogy a cég felszínen maradjon, kéthetente kell elindítaniuk egy Starship űrhajót. A Starship hajtóműve a folyékony metán és oxigén keverékkel működő Raptor. Hangsúlyozták: a hónap elején a cég több alelnöki szintű felső vezetőjének kellett távoznia a cégtől, amikor kiderült, hogy a Raptor motorok fejlesztése nagyon súlyos lemaradásban van, írják.

Elon Musk említett levelét angol nyelven az alábbiakban olvashatja:

Unfortunately, the Raptor production crisis is much worse than it seemed a few weeks ago. As we have dug into the issues following exiting prior senior management, they have unfortunately turned out to be far more severe than was reported. There is no way to sugarcoat this.

I was going to take this weekend off, as my first weekend off in a long time, but instead I will be on the Raptor line all night and through the weekend.

Unless you have critical family matters or cannot physically return to Hawthorne, we need all hands on deck to recover from what is, quite frankly, a disaster.

The consequences for SpaceX if we can’t get enough reliable Raptors made is that we then can’t fly Starship, which means we then can’t fly Starlink Satellite V2 (Falcon has neither the volume *nor* the mass to orbit needed for satellite V2). Satellite V1 by itself is financially weak, whereas V2 is strong.

In addition, we are spooling up terminal production to several million units per year, which will consume massive capital, assuming that satellite V2 will be on orbit to handle the bandwidth demand. These terminals will be useless otherwise.

What it comes down to is that we face genuine risk of bankruptcy if we cannot achieve a Starship flight rate of at least once every two weeks next year.

Thanks,

Elon”

Levél forrása: The Verge

Címlapkép: Elon Musk. Fotó: MTI/EPA/Adam S. Davis

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. december 07. 06:02
Egy napi munka megmenti a csődtől a céget? Akkor ez nem is csődhelyzet, csak blöff...
sorivo4
2021. december 07. 00:57
Az ember azért született a Földre, mert ott van dolga. Ha a Marson lenne dolga, akkor oda született volna. Megspórolva az űrutazást. Az űr áthatolhatatlan másképp. Nem arra tervezték, hogy egyik bolygóról a másikra utazzanak benne. A bolygókra születni kell. Ez a módja. Ehhez nincs szükség rakétahajtóművekre.
sorivo4
2021. december 07. 00:54
A hidrogénmeghajtásba kellett volna fektetni. Az űr nem az embernek való hely. Pláne a Mars. Ez csak kudarccal végződhet(ett).
LittleGreg
2021. december 06. 21:31
Annyi esze nincs neki, hogy a megfeszített munka után pihenni is kéne? Felteszem hét közben sem 9-től 5-ig dolgoznak azok a mérnökök, ha ilyen nagy a baj. Ha meg ez ennyire fontos dolog, akkor már régebb óta szorosan nyomon kellett volna követnie a helyzetet. De mivel nem ezt tette, ezért ő is magasról tett az egészre. Most csak - gondolom - a részvényeseknek szól ez az intézkedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!