Németország és a BBC is a globális antiszemitizmus top tízes listáján

2021. december 29. 13:16

A Simon Wiesenthal Központ jelentése szerint Németország képtelen megfékezni a szélsőjobboldal, az iszlamista csoportok és az Izraelt kritizáló baloldal antiszemita támadásait.

2021. december 29. 13:16
null

Antiszemitának titulálta a BBC brit közmédiát a világ egyik legismertebb zsidó szervezete. Az 1977-ben alapított amerikai Simon Wiesenthal Központ (SWC) kedden tette közzé az idei adatok alapján összeállított, globális antiszemitizmus top tízes listáját, amelyen Irán és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet után harmadikként a BBC és az Egyesült Királyság szerepel – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.  

A lap idézve Marvin Hier rabbi, a szervezet alapítójának szavait azt írja: az emberek meglepőnek tarthatják, hogy a BBC is bekerült a felsorolásba, a döntést azonban hónapokig tartó intenzív vita után hozták meg.

„Az emberek azt feltételezhetik, hogy csak neonáci csoportokat veszünk fel a listára, de a BBC is köztük van, hiszen amikor egy globálisan elismert szervezet tudósításaiban az antiszemitizmus is helyet kap, az még veszélyesebb” – magyarázta a rabbi.

Hangsúlyozta, az emberek bíznak a BBC-ben, amelynek híreit és jelentéseit világszerte mindenütt olvassák, azonban több eseményről terjesztettek álhíreket. Marvin Hier megemlítette, nemrégiben számos videófelvétel járta be a közösségi oldalakat, amelyeken az látszik, hogy egy zsidókkal teli buszt egy csapat férfi leköpköd Londonban az Oxford Street-en. A hanukát ünneplő zsidókat akkor is inzultálták, amikor már leszálltak a járműről. A közzétett videókon egy zsidó férfi hangja hallatszik, aki héberül kiált segítségért,

az esetről azonban a BBC már úgy számolt be, hogy muszlimellenes szidalmazás történt.

„Hitlernek igaza volt” 

A rabbi egy másik esetről is beszélt, ekkor a műsorszolgáltató egyik producere, Alaa Daraghme töltött fel Twitter-oldalára egy Jeruzsálemben készített videót, amelyhez azt írta: „egy izraeli telepes palesztin férfiak közé hajtott az Oroszlános kapu közelében”. Marvin Hier azonban elmondta, valójában az történt, hogy a zsidó sofőrt palesztinok támadták meg, ezt követően vesztette el az irányítást személyautója felett.

Az SWC összeállítása továbbá megemlíti a brit közmédia egykori palesztin származású riporterének antiszemita nyilatkozatait:„Hitlernek igaza volt” – idézte a szervezet Tala Halawa egy 2014-es Twitter bejegyzését, amelyet Izrael és a Gázai övezet közötti akkori rakétaháború idején tett közzé.

Noha a palesztin riporter elismerte, sértő volt a bejegyzése és arra hivatkozott, a pillanat hevében fejezte ki gondolatait, az SWC összeállításában rámutatott: Halawa korábban annak is hangot adott, hogy az Izraelt az Egyesült Államokba kellene költöztetni, szerinte „Jeruzsálem palesztin város”. „A cionisták nem tudnak betelni a vérünkkel” – idézte a dokumentum a BBC munkatársának egy másik botrányos nyilatkozatát.

A szervezet továbbá azért is bírálta a vállalatot, mert gyakran telepeseknek nevezi az izraelieket. A BBC szóvivője kedd este a hírre reagálva elmondta: visszataszítónak tartják az antiszemitizmust, valamint arra törekszenek, hogy pontos és pártatlan tudósítással szolgáljanak az olvasóknak. A Simon Wiesenthal Központ jelentésében azt is tudatta:

az Egyesült Királyságban 1308 antiszemita incidenst jegyeztek fel 2021 első félévében, ami 49 százalékos növekedés egy év alatt.

A TikTok és a Facebook is a listán

A zsidó szervezet listájának első helyére a „holokauszttagadó, terrorizmust támogató” Irán került, második helyre pedig a Hamászt tették. Ötödik helyen az Izrael-ellenes Jewish Voice for Peace amerikai baloldali, civil szervezet szerepel, amelyet számos zsidó csoport nemcsak antiszemitának, hanem árulónak is nevezett. Hatodikként a különböző közösségimédia-óriásokat – Telegram, TikTok és Facebook – nevezték meg, amelyek helyt adnak a gyűlöletkeltésnek és annak terjedésének.

Németország a hetedik lett

Naponta legalább három antiszemita támadás történik Berlinben – idézte az SWC Sigmount Königsberg, a berlini zsidó közösség vezetőjének szavait. A jelentés szerint

Németország képtelen megfékezni a szélsőjobboldal, az iszlamista csoportok és az Izraelt kritizáló baloldal antiszemita támadásait.

A német kormány júniusi beszámolója szerint 2020-ban 2275 antiszemita incidens történt, amelyek közül 55 esetben fizikai erőszakot is alkalmaztak a támadók. A zsidóellenesség Nagy-Britanniához hasonlóan a német közmédiában, egészen pontosan

a Magyarországot gyakran antiszemitizmussal vádoló Deutsche Wellében is jelen van.

A külföldre sugárzó műsorszolgáltató arab nyelvű csatornájának újságírói a holokausztot bagatellizáló kijelentéseket tettek. Az SWC tízes listáján az Unilever is helyet kapott, ugyanis a brit–holland multinacionális vállalat tulajdonában van a Ben & Jerry’s fagylaltgyártó cég, amely korábban Izrael-ellenes kampányokat indított.

Nyitókép: A Siratófal (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2021. december 31. 12:27
Az antiszemitizmus szóra előbújnak a nemzetiszocilista kötődésűek, végre nyíltan lehet zsidózni.
confitür
2021. december 30. 07:59
Németország sajnos újra elássa saját magát. Olyan kormánynak szavaztak bizalmat amelyik újra romba dönti Németországot. Bravó!
Box Hill
2021. december 29. 20:33
Az anti-portugálizmus és az anti-magyarizmus listája is érdekelne, mert az esetleges kettős mérce a gazemberség első ismertetőjele lenne.
ujujuj
2021. december 29. 19:30
Utálom a simon wiesenthal központot, kb. annyira, mint az amnesty internationalt, szerintem megérett rá, hogy terrorszervezetté nyilvánítsák. De ez most egy kicsit szórakoztató. wiesenthal vs. BBC, németország. Minden pofon olyan kiváló helyre megy, hogy annál méltóbb helyet szerkeszteni sem lehetne neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!