Több családot lakoltattak ki otthonaikból Tel-Avivban

2021. november 17. 14:46

Mivel a lakók mind észak-afrikai vagy közel-keleti származásúak, felmerült az a vád is, hogy rasszista indítékok is szerepet játszottak a bíróság döntésében.

2021. november 17. 14:46
null

Harminckét tel-avivi családot távolított el a rendőrség, miután a bíróság pontot tett a hatvan éve húzódó ügy végére, annak ellenére, hogy nem sikerült minden lakóval egyezséget kötni – számol be a Zsidó.com a Háárecre hivatkozva. Mivel a lakók mind észak-afrikai vagy közel-keleti származásúak, felmerült az a vád is, hogy rasszista indítékok is szerepet játszottak a döntésben.

A lakosok közül többen nem fogadták el a kártalanítást. A maradás mellett döntők közül a legtöbben békésen elhagyták a területet a hatóságok kiérkezése után, három családot és két idős asszonyt azonban erőszakkal rángattak ki a lakásokból, miután elbarikádozták magukat.

Givát Ámál eredeti lakosai Jafóból és Tel-Aviv Neve Cedek negyedéből származnak és a függetlenségi háború során a város déli részét sújtó harcok elől menekültek el. Akkoriban Givát Ámál volt Tel-Aviv északi határa és így a város terjeszkedésének kulcsát látták az új negyedben. Dávid Ben-Gurion személyesen ígérte meg a lakóknak, hogy nem kell elhagyniuk Givát Ámált. Napjainkban a lakónegyed Tel-Aviv egyik legfrekventáltabb részén fekszik. Az alacsony, romos szükséglakások hatalmas toronyházak árnyékában várják sorsukat.

Az ötvenes években az Izrael Földügyi Hatósághoz került a terület. A lakók megpróbálták megvásárolni, de nem kaptak rá engedélyt. Végül egy ingatlanfejlesztő társaságnak értékesítették a területet 1961-ben, és ezzel kezdetét vette a héten lezárult bírósági csatározás. A konfliktus 2005-ben éleződött ki, amikor bejelentették egy lakópark építését, melynek tervezett területe az évek során a háromszorosára növekedett. 2020 elején a tel-avivi területi bíróság elrendelte a lakónegyedben maradt tizenegy lakóház kiürítését.

A beruházó cég 4, 2 milliárd forint jóvátételt ígért a távozó lakóknak. Mivel a környékbeli ingatlanok ára rendkívül magas, a családok nem tudnak ebből a pénzből még egy kis méretű lakást sem vásárolni a közelben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!