Szlovák gazdasági miniszter: Nem fogom engedni, hogy a magyar állam vegyen meg egy szlovák energiacéget

2021. november 10. 15:05

Richard Sulík kijelentette, nem fogja támogatni a közép-szlovákiai energiaszolgáltató (SSE) eladását a magyar állami tulajdonban lévő MVM-nek.

2021. november 10. 15:05
null

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar állami villamosművek ajánlatot tettek a közép-szlovákiai energiaszolgáltató (SSE) részvényeinek 49%-áért. A szlovák kormánynak el kellett dönteni, hogy gazdasági vagy politikai kérdést csinál a dologból. Úgy tűnik az utóbbi forgatókönyv valósul meg, írja a ma7.sk. 

Richard Sulík a kormány mai ülése előtt rövid sajtótájékoztatót tartott. Ezen nem csak arról beszélt, hogy az SaS miniszterei nem fogják támogatni a kormány járványellenes szigorításait, ha azoknak nem látják értelmét, hanem azt is kijelentette

nem fogja támogatni az SSE eladását a magyar állami tulajdonban lévő MVM-nek.

A tárcavezető szerint erre két oka is van. Egyrészt nem látja értelmét annak, hogy egyik állam kezéből a másikéba kerüljön a vállalat. „Itt Sulík annyiban csúsztat, hogy az MVM az SSE részvényeinek azon 49%-át vásárolná meg, amelyek egy cseh tőkealap tulajdonában vannak, nem a szlovák állam részesedését” – teszi hozzá a portál. 

A miniszter hozzátette: 

egyébként sem tetszik neki az utóbbi időben a magyar fél külpolitikája.

A ma7 megjegyzi: de jure a szlovák államnak nem kell jóváhagynia az MVM és a cseh EPH tőkealap közti üzletet, de az elemzők szerint igen valószínűtlen, hogy a tulajdonosok szembemennének a szlovák állammal abban az esetben, ha az kifogást emel a tranzakció ellen.

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 11. 09:38
A németek megvehetik, meg a franciák, meg az osztrákok. Hogy is hívják ezt: rasszizmus. Bizony, az! Kötelezettségszegési eljárás indul, a Töke szabad áramlásának megsértése miatt! Bizony ám!
fagyongy.fgy
2021. november 10. 21:54
:-)))) Te máris biztosan tudod hogy a "közismert oligarcháink" kerültek volna képbe???? És még akkor is: ha valahogyan belekevered őket, mi baj lenne azzal, ha tényleg a "mieink"??? Másoknak ugyan ne lennének "közismert oligarcháik"? (Hiszen most ezen az energetikai részvénypaketten is éppen egy közismert cseh oligarcha kíván jó áron túladni.) Hát ha idáig német, osztrák, dán, olasz és angol, stb. "közismeretlen oligarcháknak" ment az mint kés a vajban, akkor "mi" miért is ne próbálkozhatnánk ugyanúgy? Kinek szállt itt el az esze? Hát nem annak, aki ostoba módon leleplezte magát gyötrő félelmeinek hangzatos szétkürtölésével??? Csak ki kell ugrasztani azt a reszkető nyulat a bokorból, ha vacsorát szeretnénk estére - pödörne egyet nem létező bajszán Mikszáth urunk... :-)))) Van ebben ész, nem is kevés...
brekker
2021. november 10. 20:45
A Szlovnavt szorira emlékszik még valaki?
brekker
2021. november 10. 20:38
A földrajz nagy úr, nem lehet toporzékolással arrébb tolni a hegyeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!