Őrizetbe vették a norvég köztévé két munkatársát Katarban

2021. november 24. 18:44

A skandináv sajtósok a Katarban dolgozó vendégmunkások helyzetéről készítettek riportot.

2021. november 24. 18:44
null

Őrizetbe vették a norvég köztévé (NRK) két munkatársát Katarban, akik az országban dolgozó vendégmunkások helyzetéről készítettek riportot – számolt be az AP hírügynökség. A 2022-ben foci világbajnokságot rendező arab országban rabszolgaként kezelik a főleg Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkező bevándorlókat. Közülük eddig 37-en haltak meg a stadionépítések következtében.

Az NRK munkatársai egy vendégmunkásokat szállásoló táborban forgattak az ott élőkről, azonban amint ezt megtudták a katari hatóságok, letartóztatták őket, elvették az eszközeiket, és több mint 30 órán keresztül tartották fogva az újságírókat. Halvor Ekeland sportújságíró és Lokman Ghorbani fotóriporter végül szerda reggel érkeztek vissza Norvégiába, a felszerelésük nélkül.

„Elég jó érzés visszatérni a norvég földre. Kihívást jelentett nekünk az elmúlt néhány nap, de tudtuk, hogy sokan dolgoznak értünk, és ez jó érzés. 32 órán át tartottak fogva minket” – fogalmazott Ekeland visszaérkezése után. Gahr Stoere norvég miniszterelnök „elfogadhatatlannak” nevezte az esetet, de örül annak, hogy elengedték az NRK munkatársait: „Létfontosságú egy működő demokráciában a szabad sajtó. Ez is jól mutatja az idei Nobel-békedíjjal jutalmazott újságírók fontosságát”. 

Fotó: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB / AFP

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 25. 10:48
Az őrizet azért kellett, mert ön és közveszélyesek. Hogy ne tegyenek kárt magukban, és másban. Az országban.
dekoninck
2021. november 25. 08:32
Hülyeség a riporteresdi, tudjuk mi a vége. Oda kel menni Katarba, lebombázni a kormányzati negyedet és pár iskolát, aztán jöhet a demokrácia, melynek építésében a vendégmunkások is részt fognak venni!
luisbathhelena
2021. november 25. 06:07
Ezt a FIFA es a FIA (Forma 1) vezetőivel tessék megbeszelni. Nekik nem volt kifogásuk a pénz ellen. Eddig is tudta mindenki h milyen allam Katar. Csakúgy mint Szaud Arabia. (bár utaljak egymást) Egy egyszemélyes monarchia, buzi Mikulás nélkül. Mindenki dönthet. Az igen demokratikus Norvégia (az Allam) Obama alatt 30 MILLIÓ USDt fizetett a Clinton alapitvanyba hogy ne kellemetlenkedjen az amcsi Külügy (vezetője Hillary Clinton) kényes kerdesekben
Most80
2021. november 24. 21:11
Katar hozzáállása példaértékű, ami a munkaerőhiány kezelését és az állam biztonságát illeti. Sokat kell még tanulnunk tőlük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!