Csaknem egymilliárd forintért kelt el az egyik leghíresebb, soha el nem készült film forgatókönyve

2021. november 22. 20:59

Közreműködött volna benne Alain Delon, Orson Welles, Mick Jagger, Salvador Dalí és a Pink Floyd.

2021. november 22. 20:59
null

A várt 25-35 ezer euró helyett 2,66 millió euróért (985 millió forint) kelt el árverésen hétfőn Párizsban az egyik leghíresebb soha le nem forgatott film, a chilei kultfilmes, Alejandro Jodorowsky Dűne című tervezett produkciójának forgatókönyve. Frank Herbert 1965-ös klasszikus science-fiction regénye nyomán Jodorowsky a hetvenes évek közepén akart 10-15 órás filmet forgatni olyan hírességek részvételével, mint Alain Delon, Orson Welles, Mick Jagger, Salvador Dalí, Peter Gabriel vagy a Pink Floyd.

A képi világ és a karakterek kidolgozását a rendező a Gir és a Moebius művészneveken ismert híres francia képregényszerzőre, Jean Giraud-ra és a később a Nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megteremtéséért Oscar-díjjal jutalmazott H. R. Giger svájci illusztrátorra bízta. A produkció hamvába holt, a felvevőgép sosem kezdett forogni, ám

a filmhez az elejétől a végéig összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült.

A képes forgatókönyvet annak idején könyvformába szerkesztve több stúdiónak eljuttatták, de azok hiába találták izgalmasnak az ötletet, a különc Jodorowsky olyan korábbi munkái, mint A vakond vagy A szent hegy, elriasztották őket. A könyvben H.R. Giger és Jean Giraud által vázolt világ azonban önálló életre kelt, és nagy hatással volt későbbi produkciókra.

Miért olyan fontos ez az el nem készült Dűne?

Jodorowsky tervezett Dűnéjét sokan tartják az Alien- és a Star Wars-filmek és a Szárnyas fejvadász előfutárának. Az elbukott projekt történetéről 2013-ban mozis dokumentumfilm is készült. A Dűnéből végül 1984-ben David Lynch forgatókönyvéből és rendezésében született mozifilm, majd feldolgozta a témát a kanadai Denis Villeneuve, akinek változatát október óta játsszák nagy sikerrel a mozik szerte a világban.

A soha le nem forgatott sci-fi legendás forgatókönyvért két külföldi licitáló vívott ádáz küzdelmet, a legmagasabb ajánlatot végül egy amerikai vevő tette – közölte a hétfői árverést szervező Christie's, amely szerint a leütési árat a vadonatúj feldolgozás keltette érdeklődés hajthatta az égig.

A filmtörténeti relikvia annak ellenére ért el csillagászati árat, hogy nem egyetlen példányban létezik, az aukciósház tudomása szerint tucatnyi vagy talán húsz lehet belőle.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 23. 13:49
A Dűne2 - mondjon bármit is a Hollywood hírügynökség - nálam leverte a lécet. Az egész másról sem szól mint, hogy Zendaya néz. A második rész előtt gondolom még megnézem mégegyszer, de soha többet.
buckafej
2021. november 23. 12:01
Én csak a mostani filmet láttam. Szerintem nem rossz. Nem estem tőle hasra, de nézhető.
Szittya Attila Bendegúz
2021. november 23. 00:17
Hatalmas mű! Sok mindent megihletett a Dűne, és az eddig elkészült változatok - és ezek szerint az el nem készült is - teljesen vállalhatók. Ezzel szemben, amit a Star Wars-szal műveltek a befejező trilógia kapcsán, az maga a gyalázat.
Jose
2021. november 22. 23:13
Másoktól azt hallottam, hogy általában tetszik az embereknek a film. A feleségem nem olvasta, soha nem is olvasott sci-fi-t, de neki tetszett. Nem értem. Szerintem gyenge közepes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!