Iránban betiltottak egy lapot, amely az ajatollah bal kezét ábrázolta

2021. november 09. 07:31

A cím alatti grafikán egy emberi kéz meghúz tollal egy vörös vonalat, amely alatt felfelé nyúló emberi sziluettek láthatók.

2021. november 09. 07:31
null

Az iráni hatóságok betiltottak egy lapot, amely címlapján szemlátomást Hamenei ajatollahot, illetve az ő bal kezét ábrázolta, amint meghúzza a szegénységi küszöböt Iránban. A Mehr félhivatalos hírügynökség adott hírt arról, hogy az iráni sajtót felügyelő szerv hétfőn bezáratta a Kelid nevű napilapot, miután szombati számában címlapján közölt egy cikket azzal a címmel, hogy „Irániak milliói élnek a szegénységi küszöb alatt”.

A cím alatti grafikán egy emberi kéz meghúz tollal egy vörös vonalat, amely alatt felfelé nyúló emberi sziluettek láthatók. A rajz hasonlít egy korábbi, Hamenei bal kezét ábrázoló grafikára. Látható rajta az a jellegzetes fekete pecsétgyűrű, amelyet Irán legfőbb vallási és politikai vezetője visel bal kezének gyűrűs ujján.

Hamenei jobb keze egy 1981-es bombázásban megsérült, és azóta béna.

Az IRNA hírügynökség is közölte, hogy bezárták a lapot, de magyarázatot nem fűzött hozzá.

Az újságírók védelmével foglalkozó amerikai szervezet, a CPJ felszólította az iráni hatóságokat, hogy azonnal vonják vissza a döntést. Irán súlyos gazdasági helyzetbe került azután, hogy Donald Trump volt amerikai elnök három évvel ezelőtt kiléptette az Egyesült Államokat a 2015-as iráni atomalkuból, és újra szankciókat vezetett be Teherán ellen. Az iráni fizetőeszköz elértéktelenedett, az infláció rekordokat döntött, a szankciók – írja az AP – „ott sújtották az átlagembert, ahol a legjobban fáj”.

(MTI)

Nyitókép: Iraninternational

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 11. 10:08
Félreértés van e betiltásról. Ez istenábrázolás, és az tilos volt mindig.
Akitlosz
2021. november 09. 18:23
"Az iráni fizetőeszköz elértéktelenedett," Melyik fizetőeszköz nem értéktelenedett el? Egyetlen értékét tartó állami valuta sincsen.
Gullwing
2021. november 09. 10:42
A liberális jogvédők szervezhetnének tüntetést a lap szerkesztősége elé.
Orange79
2021. november 09. 10:41
Ujabb muszlim baromsag. Kit erdekel, hogy ezek az elmaradott, bigott kretenek hol es mit tiltanak be valami dogmatikus hiedelemre hivatkozva?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!