Francia Püspöki Kar: Rendszerszintű vetülete volt a szexuális visszaéléseknek

2021. november 05. 19:26

A francia katolikus egyház intézményes felelősséget vállalt pénteken az egyházon belül fiatalok és gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

2021. november 05. 19:26
null

„A katolikus egyház elsőrendű feladata az áldozatok tekintetében, hogy elismerje intézményes felelősségét a szexuális visszaéléseket elkövetők személyes felelőssége mellett” – jelentette ki Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Lourdes városában. Mint mondta, az egyház felelősséggel tartozik az áldozatok, a társadalom és Isten felé.    

Hangsúlyozta, hogy nemcsak egyes elkövetők elszigetelt eseteiről van szó, hanem a történteknek rendszerszintű vetülete volt.    

Moulins-Beaufort kiemelte, hogy a felelősségvállalás magában foglalja a kártérítés iránti kötelezettséget is. A francia püspöki konferencia által az egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított független bizottság október elején hozta nyilvánosságra a szexuális visszaélésekről szóló 2500 oldalas jelentését, amely a többi között megállapította: a francia katolikus egyházon belül az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma.    

Ferenc pápa a jelentlés közzététele után fájdalmának adott hangot a francia katolikus egyházban történtek miatt, és egyben köszönetét fejezte ki az áldozatok bátorságáért. A katolikus egyházfő hangsúlyozta azt is, hogy a francia egyháznak a „borzalmas valóság” tudatában a megváltás útját kell követnie.

(MTI)

Fotó: VALENTINE CHAPUIS / AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2021. november 06. 11:47
ideje volt. Kovetendo pelda.
Paskai
2021. november 06. 10:14
Valamire való szülő soha nem engedte papok közelébe a gyerekeit.
mokány
2021. november 05. 21:42
A középkorban , a pedofilokat az egyház jóváhagyásával , nyilvánosan meglincselték . Ahogyan a betyárok kinyírásáért is jutalom járt és nem büntetés .
Csomorkany
2021. november 05. 20:43
Azért azt hozzáteszem, hogy ha 300 000 eset az összes eset 6%-a, az azt is jelenti, hogy a 12 franciából egy gyermekkori szexuális abúzuson esett át. Ha ez nemzetközi adat egyben, akkor nézzetek rá az érettségi tablótokra, és látni fogtok 1-2 szexuális abúzuson átesett embert. Nem vitatom, hogy az egyháznak megvan a saját problémája ezzel, hiszen nem tépték le az elkövetők tökét azok, akik tudomást szereztek az esetekről, és ez is nemzetközi szintűnek tűnik, de azért itt valami alapjában nem működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!