Erdogan: 2024 Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz

2021. november 11. 19:40

A 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

2021. november 11. 19:40
null

Erdogan utalt arra, hogy 2024-ben lesz a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója, és a közös kulturális év megrendezésével erről fognak megemlékezni. A sajtóértekezleten Erdogan köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy nemzetközi téren kiállt Törökország mellett és mindig támogatta annak európai uniós csatlakozási tárgyalásait is.    

A magyar és török félnek az a célja, hogy 6 milliárd dollárra növelje a jelenleg mintegy 4 milliárd dolláros éves kereskedelmi forgalmat – jelezte, hozzátéve, hogy pillanatnyilag körülbelül 500 török cég van jelen Magyarországon.    

Erdogan újságírói kérdésre válaszolva a migráció témájában kijelentette, hogy Görögország „halálra ítélte” az Égei- és a Földközi-tengeren keresztül Európába tartó migránsokat. A török vezető Kiriákisz Micotákisz görög miniszterelnök azon előző napi megjegyzésére reagált, amely szerint a migráció problémája Törökországból fakad.  A török államfő azzal vádolta Görögországot, hogy „a migránsok gumicsónakjait felfújva halálra ítélte őket” a tengeren. Ankara kezében erre minden bizonyíték megvan, köztük videófelvételek is” – húzta alá. Példaként említve elmondta: volt, hogy a görög parti őrség hajói borították fel a migránsok csónakjait.    

Törökországban 5 millió migráns él, köztük csaknem 4 millió szíriai – emlékeztetett, majd úgy fogalmazott: „nem tudom, Görögország mit tenne”, ha Törökország megnyitná a kaput a migránsok előtt. Orbán Viktor és a magyar kormány tagjai a 2013-ban létrejött Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülése keretében tartózkodnak a török fővárosban. A magyar miniszterelnök pénteken a Türk Nyelvű Államok Tanácsának csúcstalálkozóján tárgyal partnereivel Isztambulban.

 

 

(MTI)

Fotó: Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoSS
2021. november 13. 11:54
Érdekes. Közös kultúra? Ott az ország 0,2 százaléka keresztény. És nálunk is fejkendővel járnak a nők. Igaz csak falun 80 felett. Még az emberek színe is csak viktoréra hasonlít. Persze majd itt az okosok leugatnak, hogy ez a kultúra sokkal közelebb áll hozzánk. Nos hozzátok talán! De akkor a többi fejkendős kultúrával mi a gondotok? Elég szelektív ez a fideszes éleslátás!
Haramia
2021. november 11. 21:22
Sokkal pragmatikusabban kezeli a nyugatot és a keletet mint a kortárs politikusok, akik nem vagy csak nehezen tudnak kilépni a megszokott toposzok világából. Politikájával a térség stabilitásához nagyban hozzájárul. Ma, függetlenül attól, hogy ki szereti vagy utálja, de világszinten megkerülhetetlen politikus, akinek odafigyelnek a szavára.
BossN
2021. november 11. 21:22
Kár. A mohácsi vész napja nem lesz nemzeti ünnep remélem.
garabonciás
2021. november 11. 20:27
Azt hittem, 2026... Az pont 500-adik évforduló lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!