A tálibok kérik a volt afgán harci pilótákat, hogy maradjanak hazájukban

2021. november 10. 18:52

Eddig 140 amerikai kiképzésben részesült pilóta menekült el az országból az Egyesült Arab Emírségekbe.

2021. november 10. 18:52
null

A tálib vezetés szerdán szóvivőn keresztül azt kérte a volt afgán harci pilótáktól, hogy ne hagyják el hazájukat, egyúttal amnesztiát ígért nekik, és közölte, hogy nem fenyegeti őket letartóztatás - adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

Névtelenségbe burkolódzó amerikai közlés szerint kedden mintegy 140 olyan afgán pilóta utazott amerikai szervezés keretében Tádzsikisztánból az Egyesült Arab Emírségekbe, akiket az Egyesült Államok képezett ki, és akik végül valószínűleg az Egyesült Államokban lelnek menedékre.

A pilóták Afganisztánból menekülve távoztak Tádzsikisztánba, miután a tálibok augusztusban átvették a hatalmat.

AA húsz éven át tartó belháborúban a pilóták komoly veszteségeket okoztak légi csapásaikkal a táliboknak,

ezért sokuk megtorlástól tartva a szomszédos országokba, egyebek közt Tádzsikisztánba és Üzbegisztánba menekült. Egyelőre nem tudni, hogy hány harci pilóta maradt Afganisztánban, s hogy mekkora megtorlási veszély leselkedik rájuk tálib részről, és azt sem, hogy mennyire bíznak a pilóták a tálibok amnesztiaígéretében.

(MTI)

Borítókép: EyePress News / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2021. november 11. 08:31
"Ha én afgán pilóta lennék, most rohannék haza!" Miért nem kérnek a csutkánytól segítséget a türk tanácsban? Ő már sikeresen végrehajtott egy fiatalok, gyertek haza programot. Elláthatná őket jobbnál-jobb tanácsokkal.
NTLLK
2021. november 11. 06:34
Ha én afgán pilóta lennék, most rohannék haza!
Akitlosz
2021. november 10. 22:01
"Egyelőre nem tudni, hogy hány harci pilóta maradt Afganisztánban," Mennyi pilóta volt júliusban? Azt sem tudni? Na mert ha abból kivonják az elmenekült 140-et, akkor megtudják, hogy mennyi pilóta maradt Afganisztánban.
Bitrex®
2021. november 10. 21:26
Sugárzik az értelem ezekből a tekintetekből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!