Tartós a migrációs nyomás a lengyel-fehérorosz határon

2021. szeptember 06. 16:24

Lengyelország nem számít arra, hogy csökkenne a feszültség a lengyel-fehérorosz határon, mivel pár napon belül megkezdődik a Nyugat-2021 (Zapad-2021) fedőnevű orosz hadgyakorlat – jelentette ki hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

2021. szeptember 06. 16:24
null

A lengyel államfő múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett két kelet-lengyelországi vajdaság – a Lublini és a Podlasiei – egy-egy részében. Az intézkedést a fehérorosz határ térségében egyre fokozódó illegális migrációval és a közelgő orosz hadgyakorlattal indokolták.

A rendkívüli állapot bevezetését a lengyel parlament még hétfőn formálisan is jóváhagyja.

Morawiecki felszólította az összes pártot, hogy támogassa az intézkedést, amelynek értelmében 30 napig az érintett három kilométer széles határmenti sávban felfüggesztik a gyülekezési jogot és a tömegrendezvényeket, és korlátozzák az emberek mozgásszabadságát.

A lengyel kormányfő sajtótájékoztatóján arról beszélt, tudják, hogy Fehéroroszország élelemmel látja el a bevándorlókat, akiket még segítenek is abban, hogy törvénytelen módon Lengyelország területére jussanak. A lengyel hatóságok őrizetbe vettek olyan embereket, akik gyaníthatóan a fehérorosz államnak dolgoztak – mondta.

Lengyelország és az Európai Unió azzal vádolja a fehérorosz államot, hogy kifejezetten bátorítottak több száz migránst arra, hogy illegálisan lépjék át a lengyel határt.

Varsó szerint Minszk ezzel próbál nyomást gyakorolni az EU-ra a Fehéroroszországgal szembeni szankciók miatt. Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter múlt héten visszautasította ezt a vádat, és a „nyugati politikusokat” okolta a határon kialakult feszült helyzetért.

A Zapad nevű művelet egy részét Fehéroroszországban, közvetlenül a lengyel határ közelében tartják majd orosz és fehérorosz különleges egységek részvételével. Morawiecki szavai szerint Lengyelország arra készül, hogy a szeptember 10-én kezdődő gyakorlatok során akár „provokációk” is történhetnek.

(MTI)

Fotó: Maciej Moskwa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2021. szeptember 07. 19:51
Mi van, nem kellenek az agysebészek meg fizikusok?
mgyfree
2021. szeptember 07. 06:48
De mi ezzel agond? Ezek aranyat érnek.
nemecsekerno_007
2021. szeptember 06. 17:23
ÁLPROBLÉMA!!!!!! :)))))))) 7-es cickányt nekik!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Intel
2021. szeptember 06. 17:22
Az EU azt kapja amiről prédikált: bevándorlókat akiket segíteni kell. Az a lengyelek, görögök, olaszok balszerencséje, hogy náluk csapódik le a menekültek tömege. A fehérorosz szemétládák nem tudnának a menekültekkel kufárkodni ha előzőleg az EU nem folytatott volna balfasz politikát ezen a téren is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!