Közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek a magyar feliratok a szerb hatóságok szerint

2021. szeptember 02. 12:35

A regionális utak mentén Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse vonalon lévő települések területén lecserélték a régi, többnyelvű közlekedési táblákat.

2021. szeptember 02. 12:35
null

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) júliusban beadvánnyal fordult  a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársághoz, amiben rámutatott a nyelvhasználati jogok megszegésére több község területén közlekedési táblák esetében – számolt be a Szabad Magyar Szó

Ugyanis a regionális utak mentén Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse vonalon lévő települések területén lecserélték a régi többnyelvű közlekedési táblákat és a helyükre,

leginkább csak szerb nyelvű, cirill írásmóddal lévő táblákat helyeztek ki.

Sok esetben ezek a regionális utak az adott település főutcáját képezik, a táblák a település szűk központjában találhatóak, és a közlekedési útirányokról tájékoztatják az ott közlekedőket.

A beadványukat megküldték még a Köztársasági Kisebbségügyi Minisztériumnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének is. A VMDK közleményében azt írja: 

„A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem tudja elfogadni a nyelvhasználati törvény rendelkezéseinek ilyen mértékű leszűkítését és félretolmácsolását, hiszen ez sérti a nemzetközi egyezményeket, a szerb alkotmány által is szavatolt anyanyelvhasználatra való jogot, a szerzett jogokat és magát a nyelvhasználati törvényt is. Végső soron, sértő a józan észre nézve is, mert a magyar felirat nem gátolná, hanem segítené a helyes közlekedést . Ezért további jogi lépéseket fogunk alkalmazni az anyanyelvhasználatra való jogunk megvédésére.

A VMDK számára botrányos és különösen lehangoló, hogy ezt az álláspontot olyan intézmények képviselik ahol hatalmi pozíciójukból eredően vezető beosztásban, elnöki, titkári vagy államtitkári szinten, jelen vannak egy másik magyar pártnak a tisztségviselői. Sajnálatosnak látjuk a Magyar Nemzeti Tanács viszonyulását is, hiszen részükről a mai napig még nem hallottunk nyilvános állásfoglalást ez ügyben” –  áll a VMDK közleményében.

Nyitókép: szabadmagyarszo.com

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2021. szeptember 05. 23:16
Sajnos Szerbia Románia és Ukrajna után kullog bizonyos kérdésekben, civakodik Montenegróval, Boszniával, de Horvátország is rendszeresen megkapja a magáét a szerbektől, Koszovóról pedig ne is beszéljünk.
mokány
2021. szeptember 03. 12:54
A 1 , E 75 , mintha latin betű lenne . Ott nem gond a latin betű .
Reszelő Aladár
2021. szeptember 03. 11:57
Értem. A cirill betűvel szerbül rendben van. Meg menjen latin betűkkel is, angolul. Mert ők egy történelmi kisebbség minden országban.
nempolitizálok
2021. szeptember 02. 20:26
EU érettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!