Joe Biden kormánya az illegális haiti migránsok kitoloncolására készül

2021. szeptember 17. 19:58

A politikai felfordulás és két természeti katasztrófa sújtotta Haitiból több mint tízezer migráns menekült el, és jelenleg egy dél-texasi híd alatt töltik az éjszakát a földön fekve, étlen-szomjan egy koszos táborban – jelentette a Reuters brit hírügynökség pénteken.

2021. szeptember 17. 19:58
null

A Joe Biden amerikai elnök és adminisztrációja számára egyre kellemetlenebb humanitárius és politikai válságot jelentő eset során a haiti menekültek között találtak még kubai, venezuelai és nicaraguai migránsokat is. A Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt éjszakázó menekültek vékony pokrócok alatt alszanak, és csak néhányan vertek fel kisebb sátrakat.

 

 

A Reuters tudósítása szerint további migránsok érkezése várható, akik hosszú és gyötrelmes utat tesznek meg Mexikón, valamint Közép- és Dél-Amerika országain keresztül. A határőrök a mexikói-amerikai határ mindkét oldalán megerősítették, hogy a migránsok túlnyomó többsége Haitiról érkezett. Számos migráns elmondta a Reutersnek, hogy a WhatsApp okostelefonos alkalmazáson keresztül más haiti menekültek által megosztott információkat felhasználva követik a biztonságos útvonalakat, hogy elkerüljék a mexikói hatóságokat.

James Pierre 28 éves haiti menekült a Texas állambeli Del Rióban a Reuters munkatársának megmutatta azt a migránsok között köröztetett, 15 állomást tartalmazó mexikói útvonalat, amely a Rio Grande folyó partján, Ciudad Acuna mexikói határvárosban ér véget.

 – mesélte James Pierre. Ennek ellenére napokig eltévedt a hegyekben, csak vízen és gyümölcsön élt. Jovenel Moise korábbi haiti elnököt július 7-én gyilkolták meg, majd augusztusban először egy, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés, majd egy trópusi vihar sújtotta a karibi szigetországot.

 

 

Bruno Lozano, a texasi Del Rio város polgármestere elmondta, hogy a híd alatt alvó migránsok száma több mint kétezerrel nőtt csütörtökön, a reggeli 8 200-ról estére 10 503-ra növelve összlétszámukat.

A híd alatti táborban lévő migránsok túlnyomó része férfi, de szoptatós anyákat és kisgyerekeket is lehet látni.

A Reuters munkatársa személyesen látta, hogy migránsok százai gázoltak át a két országot elválasztó, sekély Rio Grande folyón vissza Mexikóba, hogy feltöltsék legfontosabb készleteiket, amelyeket állításuk szerint nem kapnak meg az amerikai oldalon. Két haiti migráns megerősítette a Reutersnek, hogy amerikai tisztségviselőktől meleg ételt kaptak csütörtök este, de egy 32 éves, Paul Marie-Samise nevű haiti migráns azt mondta, hogy ő lemaradt erről.

Az időjárási előrejelzések szerint a napi csúcshőmérséklet 38 Celsius fok felett marad a környéken a következő napokban.

Az amerikai határőrség csütörtöki közleménye szerint növelik a Del Rio-i határőrség létszámát, valamint ivóvizet, törölközőt és mobil WC-ket osztottak ki a migránsok között, akik egylőre arra várnak, hogy átszállítsák őket az amerikai határőrség létesítményeibe. A januárban hivatalba lépett, demokrata párti Joe Biden elnök humánusabb eljárást ígért a bevándorlókkal szemben, mint elődje, Donald Trump korábbi elnök, akinek republikánus párttársai azonnal példaként hozták fel a migránstábort, mint annak bizonyítékát, hogy Biden elnök bevándorlási politikája egyre több migránst vonz az Egyesült Államokba.

– nyilatkozta Ted Cruz texasi republikánus szenátor a Twitter mikroblogon közzétett, a híd alatt rögzített videójában csütörtökön.
A Greg Abbott texasi republikánus kormányzó által vezetett tagállami kormányzat korábban már letartóztatott illegális migránsokat, és saját határkerítés felépítését tervezi, miután Biden elnök leállította Trump elnök egyik legfontosabb politikai projektjét. Greg Abbott csütörtöki Twitter-üzenetében bejelentette, hogy alá fogja írni azt a törvényjavaslatot, amely 3 milliárd dollárra növelné a texasi határőrség működési költségvetését.

 

– hangsúlyozta Abbott kormányzó. A szerdán közétett kormányzati statisztikák szerint az amerikai hatóságok csak augusztusban több mint 195 ezer migránst tartóztattak le az amerikai-mexikói határon. Ez enyhe csökkenést jelent a júliusi adatokhoz képest, de még így is az elmúlt 20 év legmagasabb értéke.

 

 

Biden elnök még hivatali idejének legelején megszüntette Trump elnök számos korábbi bevándorlási intézkedését, ugyanakkor érvényben hagyta azt a koronavírus-járvány miatt bevezetett kitoloncolási szabályozást, amely a jelenlegi adminisztráció számára lehetővé tette, hogy villámgyorsan visszafordítsák a mexikói-amerikai határt illegálisan átlépő legtöbb migránst. Egy amerikai szövetségi bíró csütörtöki ítélete szerint a szabályozást mostantól nem lehet alkalmazni családokkal szemben. A bírói ítélet 14 nap múlva lép hatályba, és a Biden-adminisztráció még fellebbezhet.

(MTI)

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2021. szeptember 18. 07:58
Amerikai migráns rossz migráns a muszlim migráns a jó migráns az irányítók szerint.
Dixi
2021. szeptember 17. 22:46
Előbb kicsit megvédtem a haitiaiakat. De aztán szöget ütött a fejembe, hogyhogy ezek is mind-mind férfiak? Hol hagyták a családjukat?
Dixi
2021. szeptember 17. 22:03
Ez elég nagy sz.pás mindkét félnek. Én azonban a haitiakat sajnálom, látva a képeket. Az afrikai, ázsiai, főleg muszlim bandát valahogy nem annyira tudom. És most gondoljunk bele. Négymillió belső menekült Afganisztánban, másik négy Törökországban, ki tudja mennyit akar küldeni Belarusz... Mi lesz, ha akár csak kis hányaduk eléri Magyarországot? Isten segíts! Mert az EU nem fog.
packó_
2021. szeptember 17. 21:46
MeghetescikkeJezni a náciját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!