Izrael segítene Gáza gazdasági fejlesztésében biztonságáért cserébe

2021. szeptember 13. 18:38

Jair Lapid izraeli külügyminiszter gazdasági könnyítéseket ígér a Gázai övezetnek cserében az izraeliek biztonságáért az „új jövőképet” felvázoló tervében – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál, a Reichman Egyetem Herzliján rendezett konferenciájáról tudósítva.

2021. szeptember 13. 18:38
null

Lapid az Izrael és Gáza kapcsolataiban tervezett „új vízióról” beszélt, s mint fogalmazott, Izraelnek „muszáj elmozdulnia” a gázai gazdaság több évig tartó fellendítése érdekében. Az izraeli külügyminiszter kilátásba helyezte a gazdasági helyzet javítását a biztonság fejében, az izraeli civileket sújtó  terror és rakétatámadások beszüntetéséért cserében, de kizárta a tárgyalások lehetőségét a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettel.    

Jair Lapid kifejtette: a több évre szóló terv segítségével a gázai gazdaság feljavítását és egyben a politikai stabilitás megteremtését kívánja elérni,

mégpedig a határ mindkét oldalán. A konferencián hangsúlyozta ugyanakkor a Ciszjordániában kormányzó Palesztin Hatóság (PH) megerősítésének fontosságát is. „Ez nem a Hamásszal folytatott tárgyalásokra született javaslat. Izrael nem ítél díjakat terrorszervezetnek, és nem célja a vele rendszeresen együttműködő PH gyengítése” – emelte ki a külügyminiszter. Beszédében Lapid kétlépcsős tervet vázolt fel a gázai gazdasági helyzet fellendítésére. „Nemzetközi befektetések, az izraeli-palesztin együttműködés és a nyugodtan viselkedő Hamász együttese megváltoztathatja Gázában az emberek hétköznapi életét” – vélekedett.    

Az első szakaszban helyreállítanák a Gázai övezet infrastruktúráját szigorú nemzetközi felügyelet mellett,

valamint a Hamász támadásainak beszüntetése fejében. A folyamatban szerepet játszana Egyiptom és a Palesztin Hatóság is.    A terv második szakaszában létrehoznák a régóta megálmodott mesterséges szigetet az övezet partjainál a Gázai-kikötő felépítésére, valamint infrastrukturális projektekkel összekapcsolnák Ciszjordániát és Gázát. Ebben a lépcsőben a PH átvenné a Gázai övezet polgári és gazdasági ügyeit.    

Lapid kifejtette, hogy a jelenlegi politikai helyzet Izraelben és a Palesztin Hatóság területén nem teszi lehetővé a diplomáciai előrelépést, viszont Gázában lehetségesnek vélte a cselekvést. Korábbi izraeli kormányok idején is születtek már tervek hasonló gázai infrastrukturális beruházásokról, Gáza földgáz-ellátásba történő bekapcsolásáról, tengervíz-sótalanító építéséről, tengeri-kikötői fejlesztésről, de egyik korábbi terv sem valósult meg.    

ha és amikor a helyzet majd megengedi. A múltban láttuk, hogy a gázai harcok viszont sértik a tárgyalóasztalhoz történő visszatérés esélyeit” – mondta Lapid a gazdasági előrelépés esetleges szerepéről egy későbbi békefolyamatban.    

Lapid a konferencián reményét fejezte ki, hogy az izraeli kormány jóváhagyja az elképzeléseit, amelyeket – mint mondta – már megbeszélt vezetőkkel az Európai Unióban, Egyiptomban, az Öböl-menti államokban, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is.      

A Hamász 2007-es gázai hatalomátvétele után, Izrael és Egyiptom gazdasági blokádot vezetett be az övezettel szemben a terrorszervezet meggyengítése érdekében. Azóta Izrael és a Hamász több rakétaháborút vívott, amely számos emberéletet követeltek. Lapid beszédét követően már harmadik napja este Gázából rakétát lőttek a környező izraeli települések felé, amelyre az izraeli légierő megtorló légicsapásokkal felelt. Gázában humanitárius katasztrófa fenyeget, a munkanélküliség közel 50 százalékos, egyre nő a szegénység, összeomlóban a helyi infrastruktúra, akadozik az ivóvíz- és az áramellátás.

(MTI)

Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2021. szeptember 14. 08:09
"....az iszlám esetében az egy elég szoros kötelék,...." Ez igaz, de ettől független ölik egymást és én szorosabb köteléknek látom a klánokon belüli kapcsolatokat, miközben gyűlölik egymást. A klánok belüli kapcsolatok az egész iszlám világot átszövik és erősebbek mint a vallási meggyőződésük. "Ez egyrészt kérdéses, másrészt pedig nincs jelentősége...." Szerintem nem kérdéses, mivel ott vannak, régóta és nem tudjuk már elüldözni őket. Jelentősége meg pont abban van, hogy nem tegnap telepedtek le ott, ráadásul mára el is szaporodtak. Két állami megoldás nincs a Hamasz nélkül. Ezért nem jött még létre és azért mert Izrael, Nagy Izrael álmokat szövöget folyamatosan. Az utolsó mondattal egyetértek, de ennek kivitelezhetőségével kapcsolatban vannak kétségeim. Lásd Franciaország. "a keresett oldal nem található" tedd be a konkrét cikkeket a palesztinokról, mert egyik sem található
Gèbi
2021. szeptember 13. 22:13
Talán előbb a lopott földeket kellene visszaszolgáltatnia a zsidó államnak, az ENSZ határozatainak megfelelően.
pitypang1125
2021. szeptember 13. 21:27
Abból sem lesz semmi.
MayorAnna
2021. szeptember 13. 19:34
Izrael, a jóságos... my ass!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!