Vakcinaellenes tiltakozók ezrei vonultak Párizs utcáira

2021. augusztus 07. 18:58

Órákkal azután kezdődött meg a demostráció, hogy a szomszédos Olaszország digitális tanúsítványt követelt meg az edzőtermekbe és éttermekbe lépéshez.

2021. augusztus 07. 18:58
null

A tüntetők szombaton a negyedik hétvégén vonultak utcára Franciaország-szerte, hogy tüntessenek az új egészségügyi igazolvány ellen, amely szükséges lesz a kávézókba lépéshez illetve a helyközi vonatokon utazáshoz. A demonstrációk két nappal az új szabályok hatálybalépése előtt törtek ki.

Az Emmanuel Macron elnök által bevezetett új szabályok kötelezővé teszik a Covid-19 elleni teljes védőoltást, a negatív teszt meglétét, vagy annak igazolását, hogy valaki a közelmúltban épült fel a betegséghez ahhoz, hogy a szokásos tevékenységeket zavartalanul élvezhessék a francia polgárok.

Macron, aki jövőre újraválasztásában reménykedik, most abban bízik, hogy az új szabályok arra ösztönöznek minden franciát, hogy oltassák be magukat a Covid-19 ellen, és ezzel győzzék le a vírus gyorsan terjedő Delta-változatát.

Olaszország mindeközben már előkészítette saját „zöld pass” rendszerének bevezetését,

így csak azok léphetnek be az edzőtermekbe és az éttermekbe, akik legalább egy adag oltással rendelkeznek, vagy felépültek a Covid-19-ből, illetve akiknek 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztjük van.

A rendszer, amelyet pénteken vezetnek be, minden 12 év feletti olasz számára kötelező lesz. 

A Covid-19 terjedésének megfékezését segítő intézkedések azonban ellentmondásosak Franciaországban

Azon ellenzői, akik most tömegesen jelentek meg az utcán, azzal érveltek, hogy a szabályok sértik a polgári szabadságjogokat egy olyan országban, ahol az egyéni szabadságot oly nagyra értékelik.

Macron rendelkezése szerint hétfőtől egészségügyi igazolványra lesz szükség ahhoz, hogy valaki egy étteremben ehessen, vagy egy italt ihasson egy kávézóban beltéren vagy teraszon. Kötelező lesz a városi közlekedésben, beleértve a gyorsvonatokat és a belföldi járatokat is, bár nem lesz szükséges a metróbajn és az elővárosi közlekedésben.

Gabriel Attal kormányszóvivő elmondta, hogy az új bérletre, amely a jelenlegi szabályok szerint november 15-ig lesz kötelező, szükség van azért, hogy ertkelülhetőek legyenek a további korlátozások, mivel az ország épp a Covid-19 járvány negyedik hullámával kűzd. 

– mondta,  hangsúlyozva, hogy egyhetes „türelmi idő” lesz a fogyasztók és a vállalkozások számára is, hogy hozzászokjanak az új szabályokhoz.

Macron, aki még mindig egy nyugat-franciaországi nyaralóhelyén tartózkodik, az elmúlt napokban többször is felkereste a fiatalok körében népszerű TikTok közösségi média platformot, hogy eljuttassa hozzájuk üzenetét.

– mondta Macron pénteki legújabb videójában.

A Le Monde napilap szerint Macron döntése, miszerint nem mutat türelmet a tüntetők iránt, kockázatos még egy olyan vezető számára is, aki úgy tűnik elég boldogul az olyan utcai mozgalmakkal, mint amilyen a 2018–2019-es „sárga mellényes” tüntetések is voltak. „Ez egy veszélyes stratégia. Az utcával játszani annyit jelent, mint a tűzzel játszani” – véli a francia lap. 

Fotó: AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2021. augusztus 08. 21:24
Ezrek tüntettek mi?! Hazug köcsögök! Kommunista talpnyaló gecik! Kb egymillióan vannak hetek óta. És ti a közelgő kommunizmus helyett attól rettegtek, hogy esetleg Magyarországon is felébred a nép.
Tucker Carlson on COVID - 1984
2021. augusztus 07. 23:08
"You are moving one step closer to dictatorship, that’s what the f*ck is happening. That’s what is happening with a vaccine passport, that’s what is happening if they close borders. You can’t enter New York city unless you have your papers. You can’t go here unless you have that. You can’t get on a plane unless you do what I say. And people say, well it’s all about protecting people from the… No, it’s not! Because we’ve shown, this is a fact! Just a couple of months ago the idea of a breakthrough case was unheard of, nobody heard of anybody catching COVID that had a vaccine. That was the whole idea, you get a vaccine, you don’t have to worry about it. Now, we know not only do you get it, but you can spread it, and some people have died.” Mondhatta volna a fentieket Tucker Carlson is, de ezt éppen Joe Rogan mondta, aki még csak nem is konzervatív, hanem független, de közönségének nagysága még nagyobb. A Mandiner miért nem ismerteti az amerikai jobboldal hangadóinak véleményét, de legalább a feltett kérdéseiket?
Zsaturnuzs
2021. augusztus 07. 21:18
Ma megtudtam, hogy soha ennyi LMBTQI+ versenyző nem vett részt még olimpián. Igaz, hogy eddig sem érdekelt a versenyzők nemi irányultsága, de ennél lelkesítőbb, felemelőbb hírt még nem hallott a világ, legalábbis egyesek szerint. Most nincs ennél fontosabb. Mégis jó irányba halad a világ. Egyesek szerint.
bölcsbagoly
2021. augusztus 07. 20:31
Túlélik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!