Az olasz belügyminiszter szerint nincs „migránsinvázió”

2021. augusztus 10. 13:48

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter kedden – vitába szállva a jobboldali pártok álláspontjával – úgy vélekedett, hogy nincs szó „migránsinvázióról”.

2021. augusztus 10. 13:48
null

Lamorgese a La Stampa című olasz napilapnak adott interjút, amelyben a bevándorlás is szóba került.

A migránsok áradata növekszik, de semmiféle (migráns)invázió nincs.

Januártól augusztusig több mint 30 ezer érkezőt számoltunk. A július és augusztus pedig hagyományosan olyan időszak, amikor többen jönnek” – jelentette ki Lamorgese, ugyanakkor leszögezte azt is:

van vészhelyzet, csak Salvini nem érti”.

Kifejtette, hogy a migráció szerinte összetett probléma. Hangsúlyozta, hogy elsősorban uniós szintű intézkedésekre, illetve eltökéltségre és felelősségtudatra van szükség a helyzet megoldásához. Sürgette, hogy az Európai Unió segítsen a líbiai és a tunéziai helyzet stabilizálásában. „Könnyű csak beszélni, de figyelembe kell venni a valóságot. A Földközi-tengeren keresztül zajló illegális bevándorlást nem tudjuk a haderő tengerre vezénylésével megoldani” – szögezte le az olasz belügyminiszter.

A tárcavezető szerint Olaszország és Szlovénia a balkáni migrációs útvonalon ismét vegyes járőröket indított az illegális bevándorlás feltartóztatására. Hozzátette, hogy ezen az útvonalon ugyanannyi migránst regisztráltak, mint tavaly. Lamorgese mindemellett bírálta Matteo Salvinit, a jobboldali Liga vezetőjét, aki ismételten hozzá nem értéssel vádolta a tárcavezetőt a migrációs hullám kezelésében.

Salvininek fogalma sincs a nehézségekről, amelyekkel nap mint nap szembesülünk”

– hangsúlyozta Lamorgese.

Salvini az interjú megjelenése előtt azért is bírálta Lamorgesét, mert a belügyminisztérium nyitottnak mondta magát a migránsoknak megadandó olasz állampolgárság ügyében. Salvini úgy fogalmazott, hogy az állampolgárság megadásának fontolgatása helyett a belügyminiszternőnek „azt kellene ellenőriznie, hogy ki lép be törvényellenesen Olaszországba”.

A polémia kapcsán Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá, Olaszország! párt koordinátora – az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint – újságíróknak leszögezte: „ma már naponta ezer migráns száll partra” olasz földön. Tajani szerint ezen változtatni kell. Szintén az Európai Uniót sürgette, és általános, Afrikára vonatkozó terv kidolgozását javasolta.

– fogalmazott Tajani.

 Az olasz belügyminisztérium keddi összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton. A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt.

Nyitókép: Andrea Ronchini, Ronchini / NurPhoto / AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. augusztus 10. 23:27
vírus sincs
Szerencsi Veronika
2021. augusztus 10. 22:28
Látogassa meg őtet csak minden ezredik - otthon a pamlagon, de jó a kapualj is, vagy valahol az utcaköve! Csiklandozzák meg őtet a fekete ördögök egy jó tompa bicskával, úgy a nyaka táján. Tudja már meg, hogy kiket is fogad? enged rá saját népére. Mert Európának nem kell egyetlen migri sem. Tudja meg az asszonyság, hol lakik a jó, a nagyon jó Allah! Azt a 7szentségit az ostoba fejének.
pepita
2021. augusztus 10. 22:26
Olaszok az elmúlást választják . Etruszkok nyomdokain járnak .
luisbathhelena
2021. augusztus 10. 21:15
Európai megoldás... Na arra varhatsz nyanya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!