Megbukott a kazah védemi miniszter a raktárrobbanás után

2021. augusztus 31. 11:14

A kazah elnök leváltotta Nurlan Jermekbajev védelmi minisztert a dél-kazahsztáni lőszerraktárban történt robbanásokat követően kialakult vészhelyzet miatt – jelentette be kedden az államfő szóvivője.

2021. augusztus 31. 11:14
null

A Facebook közösségi oldalra felkerült tájékoztatás szerint Kaszim-Zsomart Tokajev elnök, megvizsgálva a védelmi miniszter lemondási kérelmét, elfogadta azt. Korábban a védelmi minisztérium azt közölte, Jermekbajev bejelentette, hogy kész távozni tisztségéből.    

Múlt csütörtök este előbb tűz keletkezett a Zsambili terület egyik körletének raktáraiban, ahol a többi között az utászalakulatok robbanószereit – több mint ötszáz tonna trotilt – tárolták, majd tucatnyi robbanás történt.

Mintegy hétszáz négyzetméteren égett az épület. A robbanások következtében két kilométeres sugárban repültek szanaszét a repeszek. A hatóságok lezárták a forgalom elől a térségbe vezető főutat és vasútvonalat, és kiürítettek négy környékbeli települést. Bár a lángok fő fészkeit eloltották, két raktárépületben még mindig parázslanak tüzek. A legfrissebb jelentések szerint a balesetben 15 ember meghalt és 98 megsérült. A közép-ázsiai országban augusztus 29-ét nemzeti gyásznappá nyilvánították.

(MTI)

Fotó: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. szeptember 01. 02:22
A körzet neve nem Zsambil, hanem Zsambul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!