Kudarcot vallott a hollandok afganisztáni mentőakciója

2021. augusztus 18. 14:30

Üresen tért haza kedden éjszaka Kabulból a holland kormány által Afganisztánba küldött mentőrepülő.

2021. augusztus 18. 14:30
null

Sigrid Kaag holland külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a Hollandia és más észak-európai országok által Kabulba küldött repülőgép utasok nélkül kényszerült felszállni kedd este a repülőtéren tapaaztalt kaotikus jelenetek közepette.

– írja a holland De Telegraaf. Egy, a repülőtéren várakozó holland férfi által készített videón a kapuban rekedt emberek tömegei láthatók. „Túl kevés idő volt” – mondta Kaag kedden későn este az ANP holland hírügynökségnek. „Sokan voltak ott családjukkal, gyermekeikkel. Ez borzasztó."

Kaag szerint a repülőteret irányító amerikai erők megakadályozták az afgánok átjutását a kapukon. „Remélhetőleg javulni fog a helyzet szerdáig" – tette hozzá.

Hollandia eredetileg azért küldte a repülőgépet, hogy segítsen evakuálni mintegy ezer nagykövetségi dolgozót, valamint magával vinni a hollandokat segítő afgán tolmácsokat és családjaikat Afganisztánból. A járat azonban kénytelen volt hétfőn megfordulni, miután nem tudott leszállni Kabulban a nemzetközi repülőtéren bekövetkezett halálos káosz miatt. Többen meghaltak, miután kétségbeesetten próbáltak felszállni az amerikai légierő C-17 tehergépére.

A hollandok nincsenek egyedül azzal, hogy nem sikerült munkatársaikat kimenekíteniük Afganisztánból. Kedd délelőtt egy német repülőgép csak hét utassal távozott Kabulból, ami Németországban politikai csatározásokat eredményezett. 

Fotó: Glyn KIRK / AFP

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intel
2021. augusztus 18. 18:57
Aggodalmat és szorongást kelt, hogy a holland légierő semmibe veszi az affgán LMBTQI közösség védelmét. Kimenekítésük helyett megfutamodott. El kell mégis meneküljenek de nyilván nem Hollandiába. https://m.hvg.hu/kultura/20210806_Barukh_Onjelolt_kolto_interju#rss
tetx
2021. augusztus 18. 17:37
Térdre Rutte!
Csubszi
2021. augusztus 18. 16:45
Na, most hol vagytok ballibsi trollok? Kussoltok?
VeJoLa
2021. augusztus 18. 16:44
Rutte! Csak nem térdre kényszerítettek?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!