Felbomlott a lengyel kormánykoalíció, miután a miniszterelnök leváltotta az egyik helyettesét

2021. augusztus 11. 10:04

Mateusz Morawiecki miniszterelnök kedd este kezdeményezte Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes leváltását. Röviddel ezután a Gowint támogató párt, az Egyetértés közölte, hogy otthagyja a kormányzó pártszövetséget.

2021. augusztus 11. 10:04
null

Lengyelországban az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés elnökének, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettesnek a leváltását kezdeményezte Mateusz Morawiecki miniszterelnök. Gowin szerint ez a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíció végét jelenti.

Az elválás okai

A kormányfő aláírta és Andrzej Duda elnöknek továbbította a Gowin leváltását kezdeményező beadványt – jelentette be Piotr Müller szóvivő. Gowin fejlesztési miniszter is volt, a szóvivő szerint feladatait a lengyel jog értelmében egyelőre Morawiecki veszi át. Müller szerint Gowin az utóbbi időben több alkalommal kétségbe vonta a kormány lépéseit, köztük a Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő programban foglalt adóreformot. Kiemelte: a programot májusban az Egyetértés nevében Gowin is aláírta.

Elmondása szerint Gowin, valamint az Egyetértés „elégtelen tempóban” dolgozott a Lengyel Megállapodásnak azon projektjein, amelyek a fejlesztési tárca hatáskörébe tartoznak.

A jövő két nézőpontból

A kormányszóvivő további együttműködést ajánlott az Egyetértés azon tagjainak, akik meg akarják valósítani a Morawiecki-kabinet programját. Az esetleges előrehozott választást firtató újságírói kérdésre Müller úgy reagált: nem hiszi, hogy Gowin leváltása miatt a PiS elveszítené a parlamenti többséget. Meggyőződését fejezte ki, hogy a kormánykoalíció frakcióján belül, valamint a parlament többi részében elegendő képviselő akad, aki támogatja a kormány reformjait.

Jaroslaw Gowin a leváltása bejelentését követő sajtóértekezletén elmondta: mindez a kormánykoalíció végét jelenti, szerdán az Egyetértés választmányi ülésén a koalíció elhagyását fogja javasolni.

Emelt fővel hagyjuk el a kormányt. Lemondásom az Egyesült Jobboldal végét és a koalíció felbomlását jelenti”

– mondta a sajtótájékoztatóján Gowin. Szombaton az Egyetértés választmánya már kilátásba helyezte, hogy elhagyja a kormánykoalíciót, amennyiben a PiS az adóreform tervezeteibe nem iktat be bizonyos, a vállalkozóknak kedvező módosításokat. Szorgalmazták azt is, hogy a PiS enyhítsen a médiatörvény szerdán a parlament elé kerülő tervezett módosításain, melyek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szólnak. Több ellenzéki politikus szerint a módosítás célja a kormánnyal szemben kritikus, amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízió működési engedélyének bevonása.

A koalíció és ami rá vár

A kormánykoalíció jelenleg három pártból áll: a PiS és az Egyetértés mellett a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter által vezetett Szolidáris Lengyelországból. A PiS parlamenti frakciójában ülnek viszont az Egyetértésből nemrég kivált Republikánus Párt tagjai is. Emellett a PiS június közepén megegyezett a Lengyel Megállapodás támogatásáról a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított kisebb ellenzéki tömörüléssel. Az egyezség elvileg biztosíthatja a PiS többségét egyes szavazásokon, ha a 232 képviselővel rendelkező kormánykoalíció nem szavazna egységesen a 460 fős alsóházban. Viszont ha az Egyetértésnek mind a 12 tagja távozik, akkor a Jog és Igazságosság (PiS) koalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti a többséget. Piotr Müller kormányszóvivő egy szerdai rádióinterjúban elmondta: az Egyetértés soraiban, valamint más, kormánytáboron kívüli képviselők között akadnak most is olyanok, akik támogatása biztosítja a többséget.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2021. augusztus 11. 22:17
Gowin már decemberben kibeszélt. Élvezték is a "megbukott a vétó"-sok. A ceu-tüntetésen csak VETO-táblát lehetett látni. Meg angol nyelvű "mozgalmi" dalokat hallani.
jánosbácsi
2021. augusztus 11. 14:47
Mindenki bukik aki Orbán Viktorral szövetséget köt. Christian Strache, Salvini, Trump ....
Isten jobb keze
2021. augusztus 11. 14:19
Neje orbán főhet a fejed egyedűl maradsz az Eu-ban! Nem lesz aki a seggedet fedezze! Xdxd
Macskakalapban2
2021. augusztus 11. 13:12
Agymosott fideszesek szerint Soros a hibás emiatt is? :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!