Bolgár elnök: Növekszik a migrációs nyomás

2021. augusztus 13. 16:57

Rumen Radev szerint több helyen szükség van a határkerítés helyreállítására, valamint az integrált ellenőrzési rendszer működőképességének biztosítására.

2021. augusztus 13. 16:57

„Növekszik a migrációs nyomás a bolgár-török határon” – állapította meg pénteken egy sajtótájékoztatón Rumen Radev bolgár elnök, aki látogatást tett a határtérségben.

A migrációs nyomás növekszik, ennek oka pedig az, hogy a tálibok visszaszerzik az ellenőrzést Afganisztán felett, ami az Európába irányuló migráció növekedéséhez vezet. Bulgária határa egyben az EU külső, szárazföldi határa, és útjába esik ennek az áradatnak. Ez számunkra is fokozott kockázatot jelent, ezért döntöttem úgy, hogy személyesen szemlélem meg a határon kialakult helyzetet” –mondta Radev.

Az elnök méltatta a határrendőrség szakszerűségét a bolgár határok védelmének megszervezésében, de rámutatott arra, hogy a határőröknek további támogatásra van szükségük a hatékony munkavégzés érdekében. „Vannak konkrét intézkedések, amelyeket meg kell hozni. Arra számítok, hogy sikerül egyetértésre jutnunk mindezen az ügyekben a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó konzultatív tanács hétfői ülésén. Számítok az EU segítségére is egy operatív cselekvési terv kidolgozásában (az illegális bevándorlás elleni küzdelem és az EU határainak védelme érdekében) tekintettel a fokozódó migrációs nyomásra” – jelentette ki.

Radev beszélt arról is, hogy több helyen szükség van a határkerítés helyreállítására, valamint az integrált ellenőrzési rendszer működőképességének biztosítására. Az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében Bulgáriában már korábban pótlólagos rendőri és csendőri erőket vezényeltek, valamint szükséges technikát küldtek a határra.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2021. augusztus 13. 21:00
Szerintem nem kell 1 hónap, és minden migráncs afgán lesz, még a szír is! Az isten legyen irgalmas ajrópával!
lististerc
2021. augusztus 13. 20:17
Bolgár kamionokat és kamionosokat a bolgár utakra!!!! Azok megoldják! (ld. M5, M43)
llnnhegyi
2021. augusztus 13. 18:57
2 millió afgán menekültek!!! Hová mennek? Hollandia befogad 1 milliót. Spanyolország 500 000-t. Németország 500 000-t! Mennyi még a menekült?! A szirek Törökországban maradnak?
Bitrex®
2021. augusztus 13. 18:46
@OberEnnsinnen Ha lenne ruhaszárító állvány, akkor maradnának... (2015 Szlovénia)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!