Természetvédelmi terület lenne a Föld harmada az ENSZ tervei szerint

2021. július 12. 22:06

Az ENSZ készülő biodiverzitási egyezményének tervezetéről tárgyaló felek hétfőn környezetvédelmi javaslatokat tettek közzé, amelyek szerint az elkövetkező évtizedben a Föld legalább egyharmadát természetvédelmi intézkedések hatálya alá helyeznék.

2021. július 12. 22:06
null

Környezetvédő aktivisták ugyanakkor nehezményezték, hogy a tervezet „nem elég merész”. A megfogalmazott huszonegy javaslat a többi között célkitűzéseket tartalmaz a növényvédő szerek használatának korlátozására és a műanyaghulladék csökkentésére, illetve 200 milliárd dollár (60 ezer milliárd forint) éves környezetvédelmi támogatás folyósítására a fejlődő országoknak.

A javaslatokról 196 ország képviselői fognak szavazni a kínai Kunming városában október 15-én tartandó ENSZ-konferencián,

alig egy hónappal a világszervezet glasgow-i klímakonferenciája előtt. Annak tükrében, hogy hozzávetőleg egymillió fajt fenyeget a kipusztulás veszélye, az ENSZ szakértői felszólították a világszervezet tagállamait, hogy helyezzék környezeti védelem alá szárazföldi és tengeri területeik 30 százalékát 2030-ig.

Jelenleg a szárazföldi és a tengeri térségek 17 százaléka, illetve 7 százaléka áll valamilyen mértékű védelem alatt.

Az egyéb régiókban csak kevés korlátozás szab gátat a tengerek túlhalászásának, a vadvilág életterét csökkentő fejlesztési projekteknek, a bányászatnak és az ipari szennyezésnek. További kihívásokat jelentenek e tekintetben a klímaváltozáshoz kapcsolódó kihívások, ideértve a szélsőséges időjárási viszonyokat, a tengervizek elsavasodását és az aszályokat.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és több mint ötven további ország tett ígéretet a 30-30 néven is ismert környezetvédelmi kötelezettségvállalásra.

Szakemberek szerint a legnagyobb hatás eléréséhez a védelem alá helyezendő területeknek gazdag állatvilággal kell rendelkezniük. Környezetvédők mindemellett kifogásolták, hogy ezek az elképzelések nehezen lesznek megvalósíthatóak. Hozzátették, hogy a különböző célkitűzések arra biztathatják az országokat, hogy "kimazsolázzák" a számukra megfelelőket, és figyelmen kívül hagyják a többit.

(MTI)

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. július 13. 17:10
Milyen sok sóhivatal van!
vastaps
2021. július 13. 08:41
Bukarestet termeszetvedelmi teruletnek nyilvanitom. Naponta kell locsolni a betont , hogy ne repedezzen.
Potymog
2021. július 13. 08:06
"200 milliárd dollár (60 ezer milliárd forint) éves környezetvédelmi támogatás folyósítására a fejlődő országoknak." Ez költhető fogamzásgátlókra és tudatos családtervezéssel foglalkozó felvilágosításokra??
Maddox
2021. július 12. 23:37
Gondolom a végén véletlenül sem lesz védett terület olyan hely, ahonnan pl. az Ikea lopja a fát, vagy valamelyik nagyágyú bányássza az olajat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!