Hszi Csin-ping reméli, hogy Európa elnyeri függetlenségét Amerikától

2021. július 05. 21:18

Hszi Csinping kínai elnök azt mondta Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral zajló egyeztetésén, hogy reméli, a kínai-európai együttműködés javulnak majd annak érdekében, hogy a globális kihívásokra hatékonyabb választ tudjanak adni – írja a Reuters.

2021. július 05. 21:18
null

A kínai elnök utalást tett a kontinens függőségére az Egyesült Államoktól és kifejezte a háromoldalú online egyeztetésen, hogy „Európa aktívabb szerepet is betölthetne a nemzetközi politikában, és reméli, hogy a kontinens elnyeri stratégiai függetlenségét, és tisztességes feltételeket teremt majd a kínai vállalatok számára.”

Joe Biden amerikai elnök Európát is be kívánja vonni abba a multilaterális együttműködésbe, amelynek célja a Kínával szembeni közös fellépés.

Angela Merkel megerősítette az egyeztetések tartalmát

Angela Merkel irodája szerint a három vezető megosztotta elképzeléseit az Európai Unió és Kína viszonyáról, a nemzetközi kereskedelemről és a klímavédelemről. Ezek mellett a témák a koronavírus-elleni fellépés, vakcinaelosztás, valamint regionális ügyek is szóva kerültek – áll a beszámolóban. Az Európai Parlament májusban felfüggesztette az EU és Kína közötti kereskedelmi megállapodást, arra hivatkozva, hogy Kína EU-s politikusok ellen hozott szankciókat, és mert az ázsiai ország nem teszi lehetővé, hogy európai vállalatok egyenlő feltételekkel férjenek hozzá a kínai piachoz.

Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2021. július 06. 14:58
x 2021-ben ...
péterx
2021. július 06. 14:23
Bele csi-ping egy kicsit Európába...
Hedy
2021. július 06. 10:53
Kína rafinált és világuralomra tör. Ebben a legfőbb akadálya az USA. Ha sikerül az USA-t elszigetelni Európától, akkor egy hatalmas lépéssel közelebb van a céljához. Kína határozottan háborús álmokat dédelget. A tengeri hadseregét annyira megerősítette, hogy lassan számbeli fölénybe kerül mindenki máshoz képest. Az oroszokat már sikerült eltéríteni az európai és amerikai szövetségek lehetőségétől, ami nem volt nehéz, mert nagy a rosszindulat EU és USA részéről Oroszország ellen. Most leválasztja az EU-t az USA-ról. Szerintük akkor az USA olyan egyedül marad, mint az ujjam. (Tíz van belőle.) Szerintem azonban ha kitör egy Kína kezdeményezte háború, akkor az emberek kétszer is meggondolják, hogy Kína mellé álljanak-e. Arról nem is beszélve, hogy Kína szerintem mérhetetlenül alábecsüli Amerika katonai képességeit. Kína azt hiszi, hogy a számokkal mindent meg tud oldani. Nem egészen van így. Kína szerintem a vesztébe rohan (bár lassan, azt el kell ismerni). Lehet, hogy ez a terve fogja megdönteni a kommunizmust Kínában. Adja az Isten, hogy így legyen. És lehetőleg még az előtt, hogy az ujgur testvéreinket sikerül végképp kiirtaniuk.
Galerida
2021. július 06. 10:11
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az a néhány család, aki a világ dolgait irányítja, teljesen elszakadt a valóságtól. Persze az is lehet, hogy ezzel a gerjesztett zűrzavarral komoly terveik vannak, csak nem látjuk át! Talán ez a párhuzam?: "Piszkos Fred málnaszőrt iszik és kavarja..." Ha a kínaiakat is bevették a buliba, akkor végünk, ha nem, akkor nekik is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!