Brit-orosz incidens: mi történt a Krím-félszigetnél?

2021. július 06. 19:42

A Skripal-ügy óta az Egyesült Királyság és Oroszország kapcsolatát távolságtartás, elhidegülés jellemzi, amelyen Navalnij megmérgezése is csak tovább rontott. Minderre jött még rá 2021. június 23-án a Krím-félsziget csücskénél történt „tengeri incidens”.

2021. július 06. 19:42
Vigóczki Máté György, Szeghő Patrik

„Június második felében a brit és holland haditengerészet hajói Odesszában állomásoztak, ahol a Fekete-tenger térségének NATO-tagjaival (Románia, Törökország), vagy a katonai szervezettel partnerségben álló (Ukrajna, Georgia) országokkal folytattak hadgyakorlatot. Az odesszai kikötőből Georgiába igyekvő brit HMS Defender-re állítólag egy orosz járőrhajó figyelmeztető lövéseket adott, miután az előbbi »orosz vizekre« hatolt be. Ezt követően orosz állítás szerint egy Szu-24-es repülő bombákkal próbálta jobb belelátásra kényszeríteni a brit rombolót. Az incidensre Szevasztopoltól, a krími orosz flotta támaszpontjától 19 kilométerre, a Fiolent-foknál került sor. Az esetet követően Oroszország behívatta a moszkvai brit katonai attasét, majd olyan nyilatkozatháború kezdődött, amelyben mindkét fél a másikat vádolta meg provokációval és a nemzetközi jog megsértésével.

Moszkva szerint tehát a britek nem tettek eleget az ártalmatlan áthaladás feltételeinek, amíg a brit nézőpont törvényesnek tekinti az áthaladást, ugyanis a nemzetközi jog alapján Krím-félsziget Ukrajnához tartozik. Gyakorlatban a brit romboló ukrán felségvizeket vett igénybe, hogy a legrövidebb útvonalon tudjon Odesszából Georgiába jutni. Az orosz kormánypárti média, az orosz állami hírügynökséggel (TASS) együtt vezető hírként hozta le az incidenst. A megszólaltatott szakértőik a tengerjog példátlan és tudatos megsértéseként értelmezték az esetet. Vlagyimir Maszorin, az orosz haditengerészet egykori főparancsnoka az ügyet egyenesen a Kercsi-szorosban lejátszódott 2018-as ukrán provokációhoz hasonlította.

A Biden-Putyin találkozón Moszkva egyértelművé tette, hogy a status quo fenntartását kívánja, a Brexit utáni új, Brüsszeltől »független« brit külpolitika pedig az Egyesült Államokkal ápolt »különleges atlanti kapcsolat« megerősítésén fáradozik. Amellett, hogy a brit áthaladással az atlanti partnerek Krímmel kapcsolatos álláspontját kívánta London újfent Moszkva számára tudatosítani, egyben jelzésértékű nyitányát képezheti egy aktívabb, konfrontatívabb külpolitikának a két atlanti angolszász ország részéről. A fiolent-foki válaszlépésekkel ugyanakkor Oroszország nyilvánvalóvá tette, hogy a félsziget kérdésében nem enged, a Krím körüli tengeri területeket sajátjának tudja és érvényesíteni kívánja és fogja is a vonatkozó tengerjogi egyezményeket, azok megsértését pedig vörös-vonalnak tekinti.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2021. július 08. 13:42
még mindig: Grúzia. Dzsordzsa USA keleti-parti állama
Csigorin
2021. július 07. 09:03
es ha egy orosz rombolo maszkalna Eszak Irorszagnal, azt allitva hogy szerinte az nem Anglia? vagy mar megint kettosmerce van? en az oroszok helyeben minimum lefogattam volna a rombolo szemelyzetet
MZperXXL
2021. július 06. 23:00
Azért érdekes, hogy az angolok szerint nem észleltek bombavetést. Milyen tengerészet lehet az, amelyik nem veszi észre a nekik szánt bombákat, fényes nappal? Nelson beállt volna a saját ágyúja torkolatába, ha ilyen emberei lettek volna... vagy inkább azokat állította volna oda. :P
Rugo
2021. július 06. 22:31
Az oroszok azt állítják, hogy a britek amerikai háttértámogatás mellett provokáltak. Egyébként a Skripal ügy csak alibi volt az angolok számára, a valóságban nyilván régebben megromlott az orosz-brit kapcsolat (iraki háború?, de szürkeSzarvas-ra utalva az is lehet, hogy azóta, amióta Putyin a zsidó oligarchákat elzavarta a qrva anyjukba).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!