Új eszközt hozna létre az Unió

2021. június 08. 20:23

A cél a geopolitikai célok hatékonyabb megvalósítása.

2021. június 08. 20:23

Az Európai Unió új eszköz létrehozását tervezi geopolitikai céljainak hatékonyabb megvalósítására – jelentette be az Európai Bizottság nemzetközi partnerségekért felelős tagja kedden Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Erős üzenet

„A 2021-2027 közötti időszakra szóló Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz (NDICI) létrehozása lehetőséget biztosít az Európai Unió geopolitikai céljainak hatékonyabb megvalósítására” – mondta Jutta Urpilainen.  Hangsúlyozta, az „új, innovatív és történelmi fontosságú” eszköz a tervek szerint meg fogja erősíteni az EU nemzetközi együttműködéseit. Az eszköz létrehozása erős üzenetet küld arról, hogy az Európai Unió elszánt támogatója a fejlődési kihívásaik kezelésére szoruló országoknak. Az unió gyorsabban és egységesebben lesz képes választ adni a partnerországok igényeire, és támogatni esetükben az Európai Unió olyan prioritásait, mint az oktatás, az egészségügy, a demokrácia és a jó kormányzás elősegítése, a béke támogatása, a klímaváltozás elleni harc, a globalizáció és a fenntartható fejlődés. „Forrás jut majd emellett az emberi jogok, a demokrácia, a civil szervezetek erősítésére és a globális kihívásokra szükséges válaszok megadására. Mutatja, hogy

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő a felszólalásában hangsúlyozta, a különböző finanszírozási eszközök összevonásával 79,5 milliárd euró költségvetéssel rendelkező új uniós eszköz nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy az EU külpolitikája egységesebb, reagálása rugalmasabb, hatékonyabb legyen. Lényegesnek nevezte, hogy az eszköz keretén belül olyan pénzügyi tartalék különül el, ami váratlanul megjelenő válságok kezelésére lehet majd fordítani. A képviselő üdvözölte, hogy az összevont alapok célkitűzései között az is szerepel, hogy az illegális migráció jelenségét – mint mondta – a probléma gyökerénél lehessen kezelni, például az oktatás finanszírozásával vagy fejlesztéssel a legszegényebb országokban.  

A tét a hitelesség

Ez egybeesik azzal a magyar megközelítéssel, mely szerint nem az illegális migrációt kell Európába vonzani, az illegális migránsok kötelező szétosztásával, hanem a segítséget kell a migrációt kibocsátó országokba vinni” – fogalmazott. Pozitív fejlemény, hogy a javaslat úgynevezett ösztönző eszközként az illegális bevándorlók visszafogadásától, az illegális migráció megállítására törekvő együttműködéstől tesz függővé támogatást az uniók kívüli országok számára – emelte ki Gál Kinga.  Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: elengedhetetlen egy olyan rendszer kialakítása, amely által az uniós polgárok számára is láthatóvá és érthetővé válhat az EU fejlődő országokban vállalt szerepének jelentősége.

Nagy a tét, ugyanis az Európai Unió fejlesztési politikájának hitelességéról van szó – mondta. „Hatékonyságra van szükség, hogy a partnerországok lakosai ne kényszerüljenek otthonaik elhagyására, a fejlesztési együttműködés középpontjába ezért a helyben segítést és a migráció kiváltó okainak kezelését kell helyeznünk” – fogalmazott. Rámutatott: minden érdemi előrelépés előfeltétele a biztonság, ahogy az oktatás biztosítása is nélkülözhetetlen, hiszen – mint mondta – oktatás nélkül nincs hosszú távú fejlődés. E célkitűzéseknek megfelelő súllyal kell helyet kapniuk az új uniós eszköz programozási folyamatában – tette hozzá a képviselő.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. június 11. 08:41
Néha szükség lehet arra is, hogy a már meglévő eszközeinket másképpen, és más célra is használjuk. Az illegális migráció visszaszorítására eddig is jelentős összegeket fordítottunk. Az a törekvés, hogy ezt az összeget fordítsuk a kibocsátó országokban, helyes iránynak tarthatjuk. Ezzel együtt fel kell készülnünk arra, hogy reális áron megvegyük az érintett országok mostani, és jövőbeni termékeit. Ez persze azt jelenti, hogy létrehozzuk a versenytársainkat. Meg kell látnunk azt, hogy a NATO tevékenysége leginkább Európára terjed ki, ezért célszerűnek látszik, hogy tevékenységének irányítását Európa vegye át úgy, hogy az észak atlanti szövetség nem csak Európát jelenti. Lehet, hogy az európai országok NATO-t fenntartó befizetései meghaladják az USA befizetéseit.
matykox
2021. június 08. 22:04
Süket rizsa. Feltalálták a kutyafütyit. Értelmes és szükséges dolgok helyett újabb látszatcselekvés, amivel további 500 hivatalnokot lehet felvenni, fizetni és ajnározni. Azok meg kétségtelen bebizonyítják szükségességüket, hogy kő kövön nem marad.
Rocktoberi
2021. június 08. 21:59
Egy újabb jó sokba kerülő gittegylet.
certus
2021. június 08. 21:17
Egy ezt az ötletet kidolgozó bizottság megalakításának előkészítését megalapozó bizottság felállítására lenne szükség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!