Kirúgták a montenegrói minisztert, aki tagadta a srebrenicai népirtást

2021. június 18. 13:09

Vladimir Leposavic többször is arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy véleménye szerint a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népirtás.

2021. június 18. 13:09
null

Menesztette Vladimir Leposavic montenegrói igazságügyminisztert a podgoricai parlament csütörtök késő este, mert a politikus többször is arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy véleménye szerint a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népirtás.

Zdravko Krivokapic miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte a szerbbarát, ám párton kívüli Vladimir Leposavic menesztését. Akkor a srebrenicai népirtás tagadása mellett a miniszter azt is kifejtette, hogy

szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének.   

A 81 tagú montenegrói törvényhozásban csütörtök este 43-an támogatták Vladimir Leposavic menesztését, tízen tartózkodtak, míg a szerbbarát Demokratikus Front ellene szavazott.  A miniszterelnök parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy megkérte Vladimir Leposavicot, vonja vissza Srebrenicáról szóló kijelentését, mert az ellentétes a kormány politikájával, vagy mondjon le, de nem volt erre hajlandó.  A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, majd a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartanak, a hágai Nemzetközi Törvényszék több, háborús bűnösök ellen folytatott perben népirtásnak minősítette. Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, és a maradványokból DNS-vizsgálattal azonosítják a halottakat.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2021. június 18. 15:34
Az lehet, sőt, gyanús, hogy nem annyi, nem annyira ártatlanok, stb - de hogy ott a szerb szabadcsapatok tömegsírokat pakoltak tele, azt elég gáz tagadni. Még akkor is, ha a tömegsírok némelyikébe pont szerb civileket tettek - nem a szerbek.
LAW AND ORDER
2021. június 18. 14:58
Szóval ezért kellett hatalmas nemzetközi erőfeszítések árán megbuktatni a Montenegrót évtizedek óta stabilan irányító vezetést!!! PC, liberális hangoknak van már csak létjogosultsága! A montenegrói őslakosoknak pedig coki?!
Gèbi
2021. június 18. 14:57
Erről a "népirtásról" az a cseh kutató jut eszembe, aki a helyszínen próbálta meg kutatni a történetet és pont olyan megállapításra jutott mint a h.kausztos történet esetében..........
dick52
2021. június 18. 14:24
Egy szerbtől sajnos nem lehet mást várni! Még akkor sem, ha a szemedbe mást mond. Az sem igaz amit kérdez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!